2013. július 10., szerda

Közös terv az érmelléki láp újraélesztésére

2013.07.10
Kiskereki és Kokad térségében állítsák vissza a lápvilágot – ezt tűzte célul egy projekt, melynek záró konferenciáját tartották szerdán délben a Bihar megyei községközpontban.
Kiskereki és a vele szomszédos Kokad (Hajdú-Bihar megye) Románia és Magyarország közös fejlesztési tervének keretében, EU-s támogatással készíttette el a térségükben lévő területek visszamocsarasítását célzó projekthez szükséges tanulmányokat. A projekt záró konferenciáját tartották meg szerda délbenKiskerekiben. A községi iskola tornatermében Czier Ádám projektmenedzser köszöntötte a megjelenteket, elmondva, hogy a most végéhez ért projekt csak alappillére a következőknek, melyek a kivitelezésére születnek majd. Az érmelléki táj visszamocsarasítása régi terv, és az ottani élővilág sokfélesége indokolja, tette hozzá. Nyíri Sándor helyi polgármester – mintegy ismételve a pár órával korábban a magyarországi oldalon tartott sajtótájékoztatón elmondottakat – kifejtette: sokaknak érdekesnek tűnhet, miért akarnak valakik egy területet visszamocsarasítani?! Hát azért, mert az 1970-es évek elején befejezett lecsapolásig az Érmellék ezen részét a mocsárvilág jellemezte, mely megélhetést adott a lakosságnak, életük része volt a láp, nem is beszélve annak párját ritkító állat- és növényvilágról. Természetesen “továbbfejlesztett változatról” lenne szó, megfelelő infrastruktúrával, és természetvédelmi területté nyilvánítással.
Újrakötés
Ozsváth István kokadi polgármester kicsit “messziről” indítva azzal kezdte, hogy bocsánatot kért a 2004. december 5-i népszavazás eredményéért, majd azzal folytatta, hogy a Trianonban “szétvágott” Érmellék újbóli “összekötéséről” van szó. Ők általában is nyitottak minden együttműködésre a határ innenső oldalán élőkkel, így segítve amiben tudnak, és ami nekik sem rossz. A szóban forgó pályázat folytatására a 2014-2020-as fejlesztési terv keretében kerülhet sor. A továbbiakban a romániai megvalósíthatósági tanulmányt ismertette annak készítője, Corina Gangoş, majd a magyarországi oldal hidrobiológiai tanulmányát Vincze László. Mint elhangzott, a lezárult pályázat összértéke 134.193 euró, és Magyarországon 15, Romániában 40 hektár visszamocsarasításának tervét készítették el, a távlati cél pedig pontosan: “a kiemelkedő biológiai jelentőségű területté való nyilvánítás”. Ebéd után a megjelentek a gyakorlatban is megnézhették, mely területekről van szó, kilátogattak a Kiskereki községhez tartozó Érkeserű melletti Pincevölgybe és Nagyszigetre. Rencz Csaba