2013. június 21., péntek

Kárpát-medencei HACS-partnerkereső

2013. június 20. – ENRD HACS
Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján „A hónap kiemeltje” rovatban jelent meg cikk a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által március 6. és 8. között Kárpát-medencei LEADER HACS-oknak rendezett találkozóról.
A LEADER Helyi Akciócsoportoknak (HACS-oknak) és a vidéki szereplőknek támogatásra van szüksége, hogy erős partnerségeket kössenek és egy közös európai vidéki jövőt hozzanak létre. Egy sikeres közelmúltbeli találkozó pedig éppen erre adta meg nekik az esélyt Bugyi településen!
Nemzetközi betekintés
Magyarországi, lengyelországi, romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai HACS-ok képviselői találkoztak, létesítettek kapcsolatokat és cseréltek tudást. A háromnapos esemény a Kárpát-medencei országok kapcsolatainak erősítésére és a határon átnyúló együttműködés segítésére összpontosított.
A résztvevők megvitatták a nemzetközi együttműködés szerepét a LEADER végrehajtásában. Előadásokat, témák szerinti műhelymunkákat és nyílt téri beszélgetéseket szerveztek, hogy előmozdítsák az együttműködést és a tudásátadást. A résztvevők gyakorlati eredményeket is kerestek.
Dragos Bogdan Nechita, egy romániai HACS képviselője elmagyarázta, hogyan keresett a csoportja a turisztikai tapasztalatokkal rendelkező partnert. Magyarországon a Tisza-tó közelében talált egy HACS-ot, akivel együtt tudna működni, „tudásátadásról beszélgettünk és úgy tűnik, tökéletesen passzolnának az igényeinkhez!”
Hosszú távú kapcsolatok építése
Habár az eredmények csak hosszú távon lesznek kézzel foghatóak, a vitákat és ötletbörzéket pozitívan fogadták. Száz HACS cserélhette ki ötleteit, kapott ösztönzést és olyan új készségekkel tért haza, amelyeket könnyedén alkalmazhatnak a saját régiójukban.
Ana Nechita, aki az Európai Vidékfejlesztési Hálózatot (ENRD) képviselte, kiemelte a műhelymunka hasznosságát az együttműködési projektekben érintett HACS-ok számára, „az új [2014-2020-as európai uniós] programozási időszak platformot fog biztosítani továbbfejlesztett partnerségeknek és együttműködési projektek lehetőségei számára.”
Hogyan tovább?
Kiss Ágnes a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat részéről kiemelte, szükség van a HACS-ok összehozására, a régió lakóinak közelebb hozására egymáshoz annak érdekében, hogy sokáig tartó nemzetközi együttműködést hozzanak létre és szilárdítsanak meg. Nagy az igény a megbízható partnerekre, valamint alapvető szabályokra és eljárásokra. Ahogy Dragos Bogdan Nechita fogalmazott, „tudjuk, hogy együtt tudunk működni, a kérdés a hogyan.”
Ha van bármilyen gondolata vagy ötlete, amelyet ebben a fontos kérdésben szeretne megosztani, indítson beszélgetést az opENRD-n.
További információért:
A (magyar nyelvű, angol felirattal ellátott) videó megtekintéséhez kattintson ide.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.
(A cikk eredetije angol nyelven az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján, ide kattintva érhető el.)
Forrás: ENRD