2013. június 13., csütörtök

Dániában voltunk - úti napló - Kutató központ Dániában

Hernáczki Ibolya -Magyar Vidékért Kft
A kutató központ kísérleteket végez a mezőgazdasági termelés részére, azt segítve, a bekövetkező változásokra. Itt üzemel egy sertéstelep, 300 anyakocával és a szaporulataival, amit vágásra tartanak.
Üzemel egy tejelő szarvasmarha telep és egy baromfi telep.
Ide tartozik még egy 33 lakásos épület, ahol a hallgatókat szállásolják el. 
A helyi egyetemmel működnek együtt, a kísárleteket és a fenntartást 1100 munkatárs, 200 phd-s egyetemi hallgató és 100 vendégkutató végzi. 
Az Agro-business központban új ötleteket dolgoznak ki megvalósításra, a felhasználóknak. 
Évente 25.000 m3 hígtrágyát kezelnek, és biogáz üzemben hasznosítják, hogy melyik hígtrágya hasznosítás a legjobb energia kihozattalú. 
Mindez 120.000 m2-en helyezkedik el, amihez tartozik 550 ha szántó, melyből 450 ha-on takarmánynövény termelést végeznek, és 100 ha-on energia növény termelést. 
A fő kérdés az intézetben, amely köré minden tevékenység csoportosul, hogy hogyan tudnak jó minőségű élelmiszereket előállítani? (szamóca, tej, ...) 
Az intézet 3 központú: 
1. gyümölcs, zöldség termesztési kisérletek 
2. növényvédelmi kisérletek 
3. itt, az állattenyésztési sés takarmányozási kísérletek, illetve a biogáz és környezetvédelmi kutatások. 
Statisztikailag kimutatható, hogy a termelés minden 15. évben megnégyszereződik, ezért a következő kérdésekre keresik a választ, mivel az árakat biztosítnai kell: 
szervesanyag (P, N...) szennyeződést hogyan lehet kivédeni élelmiszereknél 
állati eredetű élelmiszerek termelésénél milyen állatjóléti követelményeket és körülményeket kell biztosítani, a jó minőség előállításához?  figyelik a klímaválozást, hogy mit bír ki a növény?  Mire készüljön az állat tartója a klímaváltozással? Milyen körülmények között folytathat intenzív és mégis környezetbarát növénytermesztést a gazda? Hogyan bírja kia burgonya víz nélkül a tenyészodőszakot, és mennyi vizet és milyen módon kell csepegteteni ahhoz, hogy mégis kell őmennyiségű termést hozzon? 
Milyen speciális minőséget kínáljanak az állati termékek piacán, hogy kielégítse a vásárlók igényét, komolyabb árcsökkenés nélkül, pl: alacsony koleszterin tartalmú borjúhús, vagy zsírszegény hús... 
Tejelő állománya 210 db-os az intézménynek, ami 11000 kg/ év termelést produkál, különböző tartás technológiákkal. Itt yersey fajták vannak. itt pl: csak füvet kapnak enni, és azt vizsgálják, hogy ez hogyan hat a tejtermelésre. Takarmánykísérleteket állítanak be, egy-egy takarmányon 3 hétig tartják az állatot. 
Mérik a kutatóintézetben a metánkibocsátást is , zárt térben való tartással. 
Etanol gyártásnl van fel nem dolgoztt takarmány, amivel még lehet etetni az állatot.
Vizsgálják, hogy az ellés után milyen hosszúra lehet nyujtania laktációs időszakot? A tehenek ellése után 240 napra rá termékenyítik meg az állatot. 
Az állatok napi mozgását a nyakukban mevő chip méri, és hogy ez milyen mértékben hat a tejtermelésre? 
Itt is robot feji a marhákat. 
A takarmány hasznosulását emésztés közben is tudják figyelni, értékelni, elősegíteni, az állat oldalán elhelyezett műanyag, tenyérnyi, kerek kémlelő nyíláson át, melyet tetszés szerint, kinyithatnak, és megviszgálhatják az emésztést, és adott esetben anyagokat juttatnak be az emésztéshez, szabályozva azt. 
Így "szem előtt" emészt az állat, ami könnyen nyomon követhető.
Sertést tartó gazda üzeme
Ez a gazda 32000 sertést állít elő évente. 620 db 30 kg-os malac érkezik a gazdához hetente, mert ennyi fér egy kamionba.
2 munkavállalója van, és ő maga végzi a munkákat.
A gazda nem foglalkozik malac neveléssel, ezért veszi meg egy másik gazdától a malacot, aki viszont csak ezzel foglalkozik. A malac előállító telep egy 1300-as anya koca telep. Azért jó egy malac nevelő telepről beszerezni a hízó alapanyagot, mert biztonságot ad, és tudja hogy egészségesek.
Ez a telep 100 km-re van a hizlaldától.
A hizlaló telephez tartozik 430 ha szántó. A teljes takarmány itt keverik be. Termelnek búzát, zabot, szóját. Kiegészítik ásványi anyagokkal, vízzel és pálmazsírral. Hallisztet kis mennyiségben kevernek a takarmányhoz.
Az általuk megtermelt takarmányt ugyan olyan áron tudják eladni, mint mi.
355 korona a szója ára. A 430 ha terület a gabona félékből a felét tudja adni annak a takarmány mennyiségnek, amit a sertés állománya felhasznál egy év alatt. Egyszerre 7000 állat van a telepén.
Gazdaság átadása:
A gazda át szeretné adni a fiának a gazdaságot, és a fia is szeretné átvenni tőle. A jogszabályok szerint a gazda eladhatja a földjét, de nem örökölhető.
A fiának (és minden gazdaság átvevő fiatalnak) van 8 éves átállási idő, amely alatt át veheti a gazdaságot. A gazdaságot meg kell vennie az apjától, vagy készpénzben, vagy hitellel.
A bank ad hitelt, többnyire élnek ezzel a lehetőséggel.
A gazdaságok jó része most már nagy, mert a válsággal tönkrement sok kis gazda, és ilyenkor a szomszédok megvették a tönkrement gazda földjét, így nagyon sok hitelt vettek fel most a gazdák, igaz a kamat 2,9 %. Ha ezt kifizette, a fia is átveheti a gazdaságot.
Ha a fiú úgy dönt, hogy nem gazdálkodik, de már megörökölt egy gazdaságot, akkor lehet tulajdonos, de nem gazdálkodhat, termelést nem folytathat. Bérbe adhatja a gazdaságot, vagy eladhatja.
Ez a gazda is tulaja a sertésfeldolgozónak, de támogatást nem kaptak hozzá.
A napi testtömeg gyarapodás 960 gramm
1,7% az állatelhullás
2,8 kg takarmányból állít elő a sertés 1 kg húst.
A telepe 6200 nm, és 23 millió (kb. 950- 1000 millió ft, majd egy milliárd Ft) koronába került megépíteni. Támogatást annyit kapott rá, ami a környezetvédelmi megfelelőség miatt kellett, 1,2 millió koronát(48 millió Ft).
A felvásárlási árak minden csütörtökön változnak a felvásárlási árak, most 11,6 korona (450 Ft) a kilónként sertés felvásárlási ár.
Ő amit vesz takarmányt, egyszer kifizeti, és folyamatosan hozzák ki, ahogy az ő felhasználási igénye van.
1000 m3-es hígtrágya tárolója van, és ennek az istállóból való kiáramlását számítógép vezérli, és kénsavat adagol hozzá a rendszer.
Említette, hogy ezt a számítástechnikai hátteret, programot Osborg városból kapta, persze meg kellett vennie, drága volt, de már nem bánja, mert ez roppant munkát vesz le a válláról. Osborgból irányítják- számítógépes távvezérléssel. 1,4 millió korona volt a tárgya tároló és a rendszer kialakítása (56 millió Ft).
E mellett internet vezérli a szellőztetést, a riasztó rendszert is.
Dániában és ennél a gazdánál is az áram földkábelen jön, tehát a levegőben semmilyen vezeték nincs (nagyon elvétve látni ilyen levegőben futó vezetéket). Ez megakadályoz minden nemű áramkimaradást. Nem is értette azt a kérdést hogy mit tesz, ha áramkimaradás van. Ha tornádó jönne, akkor fizet a biztosító....
A hízókat 105-108 kg-osan viszik el innen, a sertések mérlegelése itt, a telepen történik. A 30 kg-os malacok erre a súlyra 10-11 hét alatt híznak fel.
Az istállókat minden héten töltik fel malacokkal, azt az istállót töltik fel, amelyikből épp kiment a hízott sertés. Mérlegelés alkalmával minden hetes korcsoportból (azaz 1 folyosóról) 1 hízót mérnek, és az reprezentálja a csoport átlag súlyát. Amennyiben 1-1 hízó láthatóan nem éri el a súlyt, azt visszateszik egy vagy két hetes korcsoporttal korábbiba, és azt annyival tovább tartják. De a súlyokat 92%-os biztonsággal garantálni tudják. A malac betelepítésénél a malac fogadót fűtik, fatüzeléssel. 1-1 sertés fakkba 18 állat van, ami 230x510 cm.
A takarmány adagot számítógép állítja be és adagolja a 18 sertésnek fakkonként, és vízzel együtt juttatja ki. 2 fakknak közös etetője van, csak egy kerítés választja el a 2 karámot. A 2x18 állatnak egyszerre adják ki a takarmányt, naponta 5-ször, a sertések külön külön ad-libitum esznek.
A sertés fajtája LYD (Lapály (anya-25%)- Yorkshyre(25%) -Duroc (50%))
A hígtrágyát a növényeknek a talajba injektálják, vagy bedolgozzák.
A sertés telephez 300 ha föld van, 5,5 km-re van a legmesszebbi földje. Egyébként látható volt, hogy a tanya helységek illetve az épületek a földek közepén helyezkednek el, vagy inkább a területek koncentrálódnak az istállók és építmények köré. A válság hatására a gazdák száma nagyban csökkent, és a bank először a szomszédnak ajánlotta fel megvételre a földeket, amely gazdák éltek is a lehetőséggel. Így a birtokok nőttek, kis birtok alig van.
Kérdésemre, hogy milyen nagy az a sertés állomány, amelyik még életképes, és hasznot is hoz, azt mondta a gazda, hogy az 50 kocás állomány még hobbinak számít.