2013. május 15., szerda

Megdöbbentő hír : Nem lesz többé noszolyi sajt, bezárják a cegei gyárat

A nagy privatizálásnak nevezett de lényegében csak egyszerűen a nemzeközi piaclenyúlásnak kitett erdélyi egységek rendre megszünnek- A megdöbbentőbb inkább az,hogy a cikkben idézet termék előállitási receptjének a lenyúlása majd a mostani leblokkolása egy hazai sajátterméket pontosabban egy helyi terméknek számítottat szüntett meg. Kérdés hogy juthatott a külföldi cég e termék tulajdonába mikor az nem a kolozsvári cég levédett neve., lásd a melléklet képet is
A kép bal felső sarkában látható, az van oda irva, hogy: "VÉDJEGY", ami azt jelzi, hogy egy olyan termékről lenne szó, amelyet valahol már bejegyeztek. Pontositva az Osztrák-magyar monarchia nemzeti Szabadalmi Hivatalában dolgozó Schilling Zoltán védette le az addig családi foglalkozásban - Noszolyon - készitett sajtot. Erre viszont azért került sor amikor is a sajtot benevezték a párizsi világkongresszusra ahova csak védjegyes terméket lehetett. kiállítani. A dolog pikantériája, hogy a noszolyi sajt akármenniyre is szagos volt mégis  arany dijas lett! A mellékelt képen kivehető a homokdomb, a sajtospince és a tanya (goszpodária) képe, de még a sajtot a csőrében tartó  holló és a róka népmeséje is magyar eredetű..
A noszolyi sajt előállítási folyamatában részvevő baktérium a közeli barlang közeteiben él neve: Brevibacterium Linens. A sajtnak a szárazanyag-tartalma legalább 48% (m/m), zsírtartalom a szárazanyagban pedig legalább 45% (m/m) kell, hogy legyen. Sótartalma pedig 2-3%-os. 
Azaz a sajt előállitási procedurája nem a Napolact tulajdonát képezte, hanem egy elkobzott gyártási folyamatról lenne szó. 
Máskülönben ezzel a védjeggyel ellátott terméket egy időben  a HANGYA boltrendszerben is vásárolhatot az kedves vevő! 
Ezek ismeretében nyugodtan elmondható, hogy a Friesland csak a román elnevezést birtokolhatja de a "Noszolyi sajt" elnevezést már nem. 
Nem felel meg a valóságban az az információ sem, hogy a termék cegei lenne, hiszen a Schilling János épitészmérnök által vásárolt területen van az a rész, ahol ezeket a baltériumokat meg lehet találni. és ez a mai Năsal (Noszoly)-hoz tartozik... (Erdélyi Hangya)
2013. május 15. szerda, 11:54 maszol.ro/HotNews
Nem gyártják többé a híres noszolyi sajtot. A kolozsvári Napolact tejfeldolgozó vállalat többségi tulajdonosa, a FrieslandCampina cég kedden úgy döntött, csökkent a kereslet a sajtkülönlegességek iránt, ezért bezárja a cegei gyártóvonalát. A kisüzemnek 12 alkalmazottja van, mindannyian helybéliek.
A Napolact egyik legrégebbi brandjét, a nemes sajtnak minősülő noszolyi sajtot kizárólag a Kolozs megyei Cegén állították elő, így a terméket teljesen kivonják a forgalomból. A sajtkülönlegességet állítólag sehol máshol nem lehet előállítani, mivel egy sajátos mikroklímával és az ott élő baktériummal rendelkező földvájat teszi lehetővé a sajt érlelése során elért különleges ízhatás létrejöttét.
A Friesland a noszolyi sajt eredeti receptjét is birtokolja, ezért a terméket más cégek sem gyárthatják.