2013. május 18., szombat

Apró, de erős: borsikafű

2013. MÁJUS 18.
Több fűszer- és gyógynövénnyel együtt Benedek-rendi szerzetesek vitték magukkal az Alpokon túlra a Földközi-tenger keleti partján és a Fekete-tenger vidékén honos, az ajakosokhoz tartozó borsikafüvet (más néven borsfű, bécsi rozmaring, csomborbors, kerti méhfű, pereszlén), így terjedt el aztán Európa-szerte. E növény apró, illatos virágai június-júliusban nyílnak, ezt gyűjtik össze és szabad levegőn (árnyékos helyen) megszárítják.
A borsikafű 0,3-2%-nyi illóolaj-tartalmának csaknem négytizedét a karvakrol szénvegyület, míg 20-30%-át a színtelen, kellemes illatú cimol alkotja. E két összetevőnek, továbbá a timolnak köszönhető baktérium-, vírus- és gombaölő hatása. Mindezek, illetve a benne lévő nyálka, valamint cserző- és keserűanyagok együttesen adják a borsikafű gyulladást csökkentő és a szervezet ellenálló képességét fokozó tulajdonságát. Borsikateát 2 teáskanál fűből és fél liter, forrásban lévő vízből készíthetünk. Hagyjuk 10 percig hűlni, majd szűrjük le. Hatékony étvágytalanság, felfúvódás, emésztési zavarok (közte májpanaszok), bélhurut esetén. Jól ismert görcsoldó és gyomorerősítő hatása. Kíméletes vizelethajtó tulajdonsága a fogyókúrázók körében is népszerűvé teszi. Hipotóniások, figyelem: enyhén megemeli az alacsony vérnyomást. Mézzel édesítve hatékony szere a görcsös és száraz köhögés, a nyálkás hörghurut, valamint a torokgyulladás kezelésének.
A borsika kitűnően alkalmas a lábgombásodás megszüntetésére is. Érdemes az egész lábfejet naponta kétszer bedörzsölni az 1 evőkanál olívaolajból és 5 csepp borsikaolajból készített keverékkel. A makacs gombát ugyancsak kétszer egy nap hígítatlan olajjal kezeljük le.
Szamárköhögésben megbetegedett, illetve asztmás panaszokkal küszködő gyermekeknek segít, ha 100 gramm borsikafüvet leöntünk egy liter, forrásban lévő vízzel, majd a főzetet 20 percig állni hagyjuk. Leszűrés után tegyük a fürdővízbe hetente 2-3 alkalommal.