2013. május 18., szombat

Természetes antibiotikumok: Sárga körömvirág

szerző: bhj
A körömvirág öt centiméter átmérőjű, sárgás-narancssárgás színű virágai antibiotikus illóolajokat, fájdalomcsillapító szalicilsavat, emésztésjavító keserűanyagot, E-vitamint, kalendulin gyantát, továbbá antioxidáns hatású flavonoidokat és karotinoidokat, vizelethajtó szaponinokat, a káros mikroorganizmusokat pusztító triterpéneket tartalmaznak.
Fotó: Bohanek Miklós

Belsőleg teaként alkalmazva kitűnő ellenfele a meghűlésnek, köhögésnek, influenzának, a herpesznek és gombás fertőzéseknek. Erősíti a nyirokrendszert és a vénákat, segíti a májat és az epét a méregtelenítésben, a vesét a vizelethajtásban, enyhíti a köszvény és az ízületi gyulladások okozta panaszokat. Görcsoldó tulajdonsága a havi cikluskor támogatást ad a nőknek.
Kenőcsként, tinktúraként, borogatásként kiváló bőrápoló és -tisztító szer acne, furunkulus, felfekvési fekélyek, égési (napozási) sérülések, gombásodás, ekcéma, továbbá bőr alatti gyulladások, gennyes és nehezen gyógyuló sebek ellen. Csecsemőknek popsikenőcsként, valamint a szoptatós kismamák mellbimbója és a körömágyak gyulladására is remek.
Alkalmas fagydaganat, aranyér, visszértágulat, illetve bőrkeményedés, tyúkszem, szemölcs kezelésére. Hasznos a csípések, karcolások, vágások, zúzódások, lila foltok, vérömlenyek, operáció utáni hegek begyógyításában.
Körömvirágkenőcs kapható a patikákban, drogériákban, de otthon is elkészíthető. Húsz gramm friss szirmot öntsünk le szintén 20 gramm olívaolajjal. A keveréket melegítsük meg, majd tizenkét órára tegyük ki a napra. Az így kapott körömvirágolajhoz adjunk hozzá 5 gramm megolvasztott kakaóvajat és ugyancsak 5 gramm méhviaszt. Hagyjuk kihűlni. Fél évig felhasználható.
A tinktúrához tegyünk 20 gramm szirmot 100 ml 60%-os alkoholba. Tíz nap múlva leszűrve máris ecsetelhető. Borogatáshoz az oldatot hígítsuk vízzel 1:10 arányban.
A tea készítésekor tegyünk 2 teáskanál hűvös helyen szárított körömvirágot negyed liter forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni 10 percig. A főzet gargalizálással-öblögetéssel a fogíny-, torok-, gégegyulladás, míg borogatással a lassan gyógyuló sebek kitűnő ellenszere, Napi három csészényi körömvirágtea erősíti a vénákat, védelmezi az emésztőrendszer nyálkahártyáit.