2013. március 30., szombat

Magyarországi tanulmányúton a Tékások

2013. március 29.
F. E.

A virágvasárnap előtti időjárási viszonyok ellenére is útnak indult a szamosújvári Téka Alapítvány munkatársainak és diákjainak egy csapata, hogy ellátogasson a magyarországi Aba testvérvárosba. Ezt a kapcsolatot 15 éve ápoljuk.
Nem formális kapcsolatként kezdődött és működött az abai Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Téka Alapítvány szakmai kapcsolata sem. A Fejér megyei településen a helyi önkormányzat ünnepi gálaműsor keretében átadta a Norvég Alap támogatásával megvalósult fejlesztéseket: iskolákat, kollégiumot, művelődési központot. A gála második felében a szamosújvári Téka Alapítvány együttműködési megállapodást kötött a Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel és az Abai Gimnázium és Kollégiummal. Ezzel egy csaknem 17 éve működő kapcsolatot hivatalosítottak a három intézmény között, mindháromnak kiemelten fontos a magyar népművészet értékeinek őrzése, tanítása, a néphagyomány, a nemzeti kultúra és nemzeti identitástudat élővé tétele. Kapcsolatunknak kezdetektől fogva ez volt az alapja és megtartó ereje.
Az együttműködés kiemelten vonatkozik néhány területre, pl. az abai életfa program, valamint az Életiskola program bemutatása és tapasztalatok átadása, közös továbbképzések, szakmai napok szervezése a három intézmény pedagógusai számára, néptánccsoportok, népzenei csoportok szakmai együttműködése, baráti kapcsolatok kialakítása.
A szamosújvári küldöttségben részt vett a város polgármestere, Marius Călin Sabo, akinek abai kollégája, Kossa Lajos bemutatta Aba nagyközséget, az ottani önkormányzat megvalósításait, és meghatározták a további együttműködés kereteit. Szamosújvár elöljárója elmondta, az általa irányított város magyar közösségének 15 éve különleges kapcsolata van Abával, ezt szeretné erősíteni azzal a szerződéssel is, melyet a két település, s intézményeik írnak alá.
Ugyanebben az időszakban Békéscsabára látogatott el a tavaly alakult, de méltán híressé vált Rozmaring népdalkórus. A szamosújvári Téka Alapítvány népdalkórusa és a népi hangszeroktatásra járó diákok március 22. és 23. között részt vettek a Békéscsabán megrendezett Tavaszi fesztiválon. A 26 fős csapatot a házigazdák a Csabagyöngye kulturális központban fogadták, ahol péntek délután mezőségi, széki és kalotaszegi népdalokat adtak elő, a Fodor Róbert és Kisfaludy Attila zenészek által oktatott kismuzsikusok pedig széki, felcsíki és kalotaszegi népzenét játszottak. A diákok a várossal is megismerkedhettek, és a Munkácsy Mihály múzeum kiállításait is meglátogatták.
A harmadik úti cél Sárospatak volt, ahol Balla Imola és Fodor Emőke képviselte a Téka Alapítványt a Népfőiskolák együttműködése Európában című uniós projektben. A Berettyóújfaluban zajló felnőttképzés módszertana és képzők képzése tanfolyamok elvégzése mellett a résztvevők bekapcsolódnak a kompetencialapú tananyag kidolgozásába, amelyet majd saját intézményeikben is alkalmazhatnak. Ebben erdélyi és magyarországi partnerek egyaránt részt vesznek, cél a határon átnyúló együttműködések fejlesztése és a magyar nyelvű felnőttképzések megalapozása.