2013. március 29., péntek

Újdonság - Pénztári nyugtával is el lehet számolni az áfát

Balázs Katalin 2013. március 25., 
A 2013. március 14-i Hivatalos Közlönyben jelent meg az 571/2003-as pénzügyi törvény alkalmazási útmutatásait módosító és kiegészítő 84/2013-as kormányhatározat. 
Az említett jogszabály bizonyos előírásai az áfa elszámolásra (visszaigénylésre) vonatkoznak. A módosítás értelmében 100 eurós értékhatárig pénztári nyugtával (kasszajeggyel) is el lehet számolni az áfát, amennyiben ezek a dokumentumok teljesítik az egyszerűsített számlák feltételeit. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a cég elektronikus pénztárgépe a kasszajegyre az ügyfél adószámát is rá kell hogy nyomtassa. Tehát ahhoz, hogy a pénztárgép által kibocsátott nyugta áfa-leírhatóságra alkalmas legyen, minden kereskedő köteles a célnak megfelelően átalakítani pénztárgépét. Ha ezt nem teszik meg, a vevő kérésére kötelesek számlát is kiállítani, amelyet a kasszajegyhez csatolnak. Megjegyzendő, hogy nem elegendő utólag kézírással feltüntetni a pénztárjegyen az ügyfél adószámát.
És még egy lényeges változtatás: ezután (pontosabban március 14-től kezdődően) az üzemanyagjegyekre is vonatkozik a 100 eurós értékhatár. Eddig ugyanis bármilyen összegig el lehetett számolni az üzemanyagszámlákat.
A 84/2013-as kormányhatározatot ismertető sajtóközlemény ismételten felhívja a figyelmet az egyszerűsített számlákkal kapcsolatos néhány fontosabb tudnivalóra is. Egyszerűsített számlát csak 100 eurós értékhatárig (áfával együtt) lehet kiállítani, a jegybank legutolsó hivatalos árfolyamán számolva. A dokumentumnak tartalmaznia kell a kibocsátás dátumát, a szállító megnevezését, az áru, illetve szolgáltatás megnevezését, a begyűjtött áfa mértékét vagy annak a kiszámítási módját.