2013. március 2., szombat

Hogyan neveljük naposcsibéinket?

 2013. február 21. Írta: dr. András Imre Ildikó Laura állatorvos
A tavaszi hónapok a legalkalmasabbak a csibék nevelésére, de még a nyári hónapokban is hozzákezdhetünk a tartásukhoz. Minden esetben azonban érdemes néhány alapvető feltételre odafigyelni, ugyanakkor az sem árt, ha már az első perctől tudjuk: húscsirkét, tojót vagy vegyes hasznosításút akarunk nevelni.
Kisebb gazdaságokban főleg a hús- és a vegyes hasznú csirkék tartását tudom ajánlani. A húscsirke, amint a neve is mutatja, kimondottan húsra kitenyésztett hibridfajta, mely ha még félintenzív módon is van tartva, nagyon gyorsan eléri a vágósúlyt. Ezeket a csirkéket kimondottan a húsukért érdemes tartani, a leggazdaságosabb 2,5 kg-os élősúlyban levágni őket. Ezen élősúly fölött a csirke főleg zsírszövetben gyarapodik. Úgyszintén nem gazdaságos megvárni, amíg a húsfajta tyúk tojni kezd, ugyanis jóval kevesebb tojást tojnak, mint egy vegyes hasznú vagy egy tojó tyúk, és ugyanakkor ahhoz, hogy egy tojást tojjanak, jóval több eledelt megesznek, mint az előbb említett társaik. 
A vegyes hasznú csirke mind levágásra, mind tojástermelésre alkalmas. Nem annyira nagytestűek, mint a húscsirkék, de jóval nagyobbak, mint a tiszta tojó fajta, és tojáshozama is nagyon jó. A tiszta tojó fajta tyúkok nagyon jó tojáshozammal rendelkeznek, azonban sokkal nagyobb odafigyelést és szaktudást igényelnek, ezért én inkább a vegyes hasznú csirkéket részesíteném előnyben háztáji baromfiként.
A naposcsibe odafigyelést igényel
Manapság egyre ritkábban keltetnek kotlóval vagy keltetőgéppel a gazdasszonyok, és egyre gyakrabban vásárolnak napos- vagy előnevelt csirkéket a szaküzletekből. Nagyon fontos jól megválasztani, hogy honnan vásárolunk napos- vagy előnevelt csibét. Az előnevelt csirkéket 2-3 hétig nevelik, lekezelik, beoltják őket, majd ezután kerülnek eladásra. Én inkább az előnevelt csirkék vásárlását tudom ajánlani, mivelhogy ha jól megválasztott és megbízható helyről vásároljuk őket, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ép, egészséges csirkéink lesznek, mint a naposcsibe esetében. Ez azért van, mert a naposcsibe nevelése óriási odafigyelést igényel, és otthon 10-20-30 csirkét nevelve nehéz megfelelő körülményeket biztosítani.
Ha napos-, ha előnevelt csirkék vásárlása mellett döntenek, fel szeretném hívni néhány fontos tényezőre a figyelmüket.

Előkészületek, minimális feltételek

Minden esetben nagyon fontos a hely, a ketrec, az itatók, etető fertőtlenítése. Az ól meg a ketrec fertőtlenítését frissen oltott mésszel is végezhetjük, míg az itatók, etetők fertőtlenítése különböző, állatpatikából beszerezhető szerekkel történjen (pl. Ecocid, Virkon stb). Természetesen mielőtt fertőtlenítenénk, fontos a helyet, ketrecet alaposan kitakarítani, sőt kimosni is. A csirkéket mindig elkülönítve neveljük, sosem a tyúkokkal együtt.
A naposcsibét 33-35 Celsius-fokban kell fogadni, ellenkező esetben nagyon hamar megfáznak, ami elhulláshoz vezethet. Ezt a hőmérsékletet fokozatosan lehet csökkenteni, mindig odafigyelve a csirke viselkedésére.
Ha a csirkék jól érzik magukat, megfelelő a hőmérséklet, akkor egymás mellett nyugodtan elnyúlva alszanak, úgynevezett „paplant” alkotnak. Ellenkező esetben, ha nem megfelelő a hőmérséklet, összebújnak, tapossák egymást. Ha viszont melegük van, elnyúlnak, megkeresik a hűvösebb helyeket és lihegnek. Ez is elkerülendő. Ha csibéink hosszasan, megállás nélkül csipognak, azt jelenti, hogy rossz a komfortérzetük vagy pedig betegek. Ha nem esznek, bágyadtak, szintén betegségnek lehet a jele. Úgyszintén kerülni kell a túl nagy huzatot, de a fülledt levegőt is.
Mindig legyen tiszta, száraz alom (forgács, szalma) a csirkék alatt. Ajánlatosabb időnként teljesen kicserélni az almot, így elkerülhetjük a túlzott ammónia képződését.
Mindig legyen víz és étel a csirkék előtt. A csirke úgyis annyit eszik, amennyire szüksége van. Az első napokban ajánlatos kamillateát, csalánteát főzni nekik, és azt itatni velük, a későbbiekben ajánlott almaecetet vagy normál ecetet tenni az ivóvizükbe. Az első napokban a víznek 24-26 fokosnak kell lennie, de még az előnevelt csirkékkel se itassunk hideg vizet. Fontos, hogy a csirke érkezése után egy órán belül vízhez jusson.
Csirkeeledelek
Főleg a húscsirkék esetében inkább a készen kapható csirkeeledelek (granulált csirkeeledel) etetését ajánlom, főként az első két-három hétben. Utána át lehet térni gabonaőrlemény és koncentrátum keverék etetésére, majd mikor a csirke eléri az 1,5 kg fölötti élősúlyt, fokozatosan csökkenthetjük a koncentrátum arányát a keverékben, majd akár teljesen ki is iktathatjuk. Azonban, ha kevesebb koncentrátumot kapnak a csirkék, mindig pótoljuk az ásványi anyagokat a keverékünkben (vitaminozott takarmány kalciumpor hozzákeverésével, vízbe kevert vitamin adagolásával). A gabona őrlésekor arra kell odafigyelni, hogy se túl apró, se túl durva ne legyen az őrleményünk. Csak így tudunk igazán homogén eledelt készíteni. Ha gabonaőrleményt etetünk, kissé meg is nedvesíthetjük azt, jobban fogják szeretni csibéink, csak mindig vigyázzunk arra, hogy ne savanyodjon meg. Gabonaőrleményünk túlnyomó része kukorica legyen, de őrölhetünk búzát, árpát, zabot, tritikálét is hozzá. Ezek közül egyik se haladja meg a 10-10 százalékot. Ha egész szemet adunk, és főleg ha zárt helyen tartjuk csirkéinket, ne feledkezzünk meg a homok vagy az egészen apró kavicsok biztosításáról sem, ez elősegíti az emésztést.
A kereskedelemben többféle készeledel kapható. Az első hetekben indítótápot etessünk, a harmadik héttől nevelőtápot, majd az 5-6 héttől befejező tápot. Ezeket azért jó betartani, mert mindegyik megfelel a különböző korú csirke igényeinek. A vágás előtt mindenképp befejező tápot etessünk, ugyanis ebben nincs gyógyszer.
A fentebb felsorolt etetési tanácsok abban az esetben érvényesek, ha félintenzív módon, zárt helyen, rövidebb idő alatt akarunk eredményt elérni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetséges saját magunk által összeállított étrenddel, természetes körülmények között kotló által költött csirkét nevelni, persze hosszabb idő alatt. Erről és a legmegfelelőbb takarmányokról azonban majd bővebben beszámolok egy következő alkalommal.-