2013. január 25., péntek

Adókötelesek a gazdák

2013. január 25.
Adót kell fizetni minden megtermelt fej káposztáért. Albert Levente archív felvétele


Szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2003-ban hozott, 571-es számot viselő pénzügyi törvényt módosító rendelet, mely többek között változásokat hoz a mezőgazdasági termelők adózása terén is. A módosítás a fizikai személyeket, jogi keret nélkül termelő gazdákat érinti. 
Míg korábban csak azoknak kellett adózniuk(a bevétel 2 százalékát), akik hivatalos for­mában, felvásárlónak adták el terményü­ket, a rendelet érvénybe lépése után adót kell fizetniük mind­azoknak, akik két hektárnál nagyobb területet művelnek meg. 
Az adózás érvényes az állattartókra is, a szarvasmarha-tenyésztők esetében adózni kényszerülnek mindazok, akik három tehénnél többet tartanak. Nem maradnak ki a sorból a zöldség- és gyümölcstermelők, senki, aki mezőgazdasági jövedelmet valósít meg. A jövedelmi adón kívül a gazdáknak egészségügyi hozzájárulást is kell majd fizetniük a feltételezett jövedelem után.
A hír nagy felfordulást okozott a gazdák körében, megkezdődött a találgatás: milyen alapon vetik ki az adókat, mennyit és mikor kell majd fizetni? Ezek a leg­égetőbb kérdések – melyekre, sajnos, az illetékesek sem tudnak választ adni. Ami biztos: az új rendszertől azt reméli Daniel Constantin agrárminiszter, hogy az eddigi 200 millió lej helyett 580 millió lej folyik be az államkasszába mezőgazdasági adókból.
Az adózási kritériumok szerint megyénkben 9000 növénytermesztő gazda (kerekítve ennyien dolgoznak két hektárnál nagyobb területen, ezzel szemben 4600-an ennél kisebb területet művelnek meg, 500-an pedig jogi személyként termelnek), valamint a 3200, legalább három szarvasmarhát tartó gazda válik adókötelessé. Közülük sokan vegyes gazdaságban termelnek.
Érdeklődésünkre Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági hivatal igazgatója elmondta: „Régóta érik a dolog, már korábban felhívtam a figyelmet arra, hogy előbb-utóbb minden agrártermelő adózni fog. Uniós szinten nincs olyan állam, ahol ne adóznának a gazdák.” Az adózás részleteiről viszont nem tudott nyilatkozni. Több forgatókönyv elképzelhető, de a témáról csak akkor lehet érdemben beszélni, ha megszületik az adózás alkalmazási szabályzata is, addig csak feltételezések láthatnak napvilágot – jelentette ki. 
Ugyanezt vallja a mezőgazdasági kifizetési ügynökség aligazgatója, Ma­rius Po­pica is. Viszont azt is elmondta: habár nem ismeretesek az adózás részletei, máris több kérdés felvetődik. Például: mi lesz azokkal a földtulajdonosokkal, akik nem termelnek? A törvény értelmében ugyanis ők is jogosultak területalapú támogatásokra, feltétel, hogy területük gondozott legyen.
Könczei más kérdéseket is felvetett: hogyan lesznek adóügyben is megkülönböztetve a hátrányos helyzetű vidéken termelő gazdák? Aki saját állatállománya szükségletére termel takarmányt, adózni fog a termény és állat után is?
Az adófizetés esélyegyenlőséget hozhat a fizikai és jogi személyként termelők között, a feketekereskedelem visszaszorításában is része lehet – ebben megegyeznek a szakvélemények. Viszont eddig senki sem végzett számítást arról:, miként jelenik meg az adó a termékek végárában?