2012. MÁJUS 19., Grosz Tamás



Vadszázszorszép virága
Fotó: A szerző felvétele
Évelő örökzöld növény. Ültethető magról, de szaporítható tőről is. Ha néhány tövet elültetünk a fű közé, pár év multán szépen virágzó gyepet kapunk.

Fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő tulajdonsága közismert.
Levelei salátához adagolva enyhén fanyar, kissé savanykás ízt adnak. Bimbói sós vízben áztatva, tárkonyecettel ízesítve a kapribogyó pótlására is felhasználhatók. Vajas kenyérre szórva – a kínai metélőhagyma, medvehagyma, hagyma, kakukkfű társaságában – kellemes ízű szendvicset kapunk. Kandírozott virágja, bimbója süteménydíszként is szolgálhat.
Finom leves is készíthető belőle. Jó marék százszorszéplevelet, illetve virágbimbót, kiskanálnyi cickafarkot húslében felfőzünk, hozzáadjuk 1-2 tojás sárgáját, másfél deci tejszínnel felöntjük, végül turbolyával megszórva igazi ínyenc ételhez jutunk.