2012. november 24., szombat

Termesszék velem: kálmosgyökér

2012. NOVEMBER 17.,  Grosz Tamás
A kálmosgyökér (Acorus calamus) hazánkban ritka növény, csak a tavak szélén, mocsaras lápos vidékeken fordul elő. A Dráva partján, illetve Ócsa természetvédelmi területein található jelentős állománya. Védettsége miatt nem szedhető.

Kálmosgyökér (Acorus calamus) 
Fotó: A szerző felvétele

Őshazája Kelet- és Délkelet-Ázsia. Az utóbbi évek aszályos időjárása visszaszorította, mert a kisebb tavak, mocsarak és lápos részek sorra eltűntek. Mivel a kifejezetten vizes-iszapos helyen él, így ha nincs rajta 10-15 cm víz, akkor elpusztul. Nem telepíthető ártereken, hiszen a visszavonuló víz miatt szárazra kerül, s ezt nem viseli el.
Szaporítani jól lehet a gyöktörzséről. Ősszel, illetve kora tavasszal telepíthető. Alkalmas kerti tavakba, de akkor mellőzni kell a sárga nőszirmot, a sást, valamint a nádat is, mert a közelségüket nem tűri.
Hosszú, kardalakú levélzete három élű, ezen foglal helyet torzsavirágzata. Május-júniusban virágzik, nálunk nem érlel termést. Gyöktörzse hosszan és vízszintesen nyúlik a talajba, hossza akár egy méter is lehet. Mellékgyökerei az ingoványos talajban messzi kúsznak, emiatt is a népies neve: kígyófű.
A gyöktörzse használható szárítva, illetve hámozva, amit még frissen kell elvégezni, mert szikkadtabban már nehézkes. Gyöktörzse adja a drogot, ami jó az emésztés elősegítésére, de nyugtató, illetve görcsoldó hatása is ismert. Fokozza a vérkeringést, fürdővízbe téve idegerősítő.
Illóolaja likőrfélék alapanyaga. Tea készítésénél hideg vízben egy éjszakán keresztül áztassuk, majd langyosan fogyasszuk. Fagyási sérüléskor is jó hasznát vesszük, mert a teája a fürdővízbe öntve kitűnőem szolgál.