2012. szeptember 17., hétfő

X. Magyar–magyar gazdatalálkozó Kellemes együttlét, jövőépítés

Balta János2012. szeptember 09., 
Az Expo Arad vásárcsarnokaiban, illetve az udvarán megszervezetett AGROMALIM Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár szombati kiemelkedő eseménye volt a X. alkalommal sorra került Magyar–magyar gazdatalálkozó, majd ezt követően a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének tisztújító kongresszusa.
Szakmai konferencia
A rendezvénysorozat valamivel 10 óra után Vörösmarty Mihály megzenésített Szózatával indult, majd a műsorvezető Matekovits Mihály üdvözölte az egybegyűlteket, egyúttal bejelentette: Simi Enache, az Expo Arad igazgatója kíván szólni a megjelentekhez. Az igazgató az eltelt 10 évben az általa vezetett intézmény és az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete között kialakult kiváló együttműködésért emlékoklevelet adott át Kocsik József elnöknek. Sebestyén Csaba RMGE országos elnök románul köszönte meg Simi Enachenak, amiért egy évtizede jó vendéglátói a Magyar–magyar gazdatalálkozóknak, kiváló feltételeket biztosítanak az itt zajló konferenciáknak, kiállításoknak, nem utolsósorban a rendszeresen megszervezett bográcsfőző versenyeknek. A műsorvezető név szerint köszöntötte a jelen lévő magas rangú vendégeket, majd bemutatta a Majláthfalvi Gazdakör által támogatott helybeli öregfiúk csapatának jelen lévő barátait, az UTA Futballklub veteránjait, ifj. Váczi Györgyöt, Domide Flaviust, Blidar Mihályt, valamint Szabó II. Györgyöt.
A rendezvény házigazdájaként Bognár Levente aradi alpolgármester, RMDSZ megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, örömének adott hangot, hogy a magyar–magyar gazdatalálkozó módot nyújt az együtt gondolkodásra, a jövőtervezésre, a megmaradáshoz szükséges közös fellépésre. Kiss Zsuzsa, a Csiky Gergely Főgimnázium diákja elszavalta Kányádi Sándor: Fekete-piros c. költeményét, Faragó Péter parlamenti képviselő értékelte az Aradon immár 22 éve megszervezett AGROMALIM kiállításnak és vásárnak az utóbbi 10 évben hagyományossá vált Magyar–magyar gazdatalálkozó eredményeit. E találkozók eddig is a jövőtervezés fontos állomásai voltak, ezúttal azonban kiemelt jelentőségű az EU támogatáspolitikájának alakulása 2013. után, amit itt és most is meg kell vitatni, a javaslatokat a két kormány közvetítésével Brüsszelbe is eljuttatni.
Obrezsán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára átadta Jakab István MAGOSZ elnök, a magyar Országgyűlés alelnökének az üdvözletét, sok sikert kívánt a találkozó munkájához. Hantok Szabolcs, a Magyar Vidékfejlesztési Minisztérium Kárpát-medencei főosztályának előadója, miután tolmácsolta dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár üdvözletét, az EU közös agrárpolitikáját elemezte 2014–2020. között, amikor az Unió 1025 milliárd euró költségvetéséből mintegy 386 milliárd áll a mezőgazdaság rendelkezésére.
Sebestyén Csaba RMGE elnök kijelentette: a 2014. utáni közös gazdaságpolitikáról egyelőre kevés kézzelfogható dolog ismeretes, az elképzeléseket társadalmi vitára bocsátották, ami nem halad. Az általa vezetett gazdatömörülés megpróbált részt venni a társadalmi vitában Bukaresttől, Brüsszelig, de sehol nem kaptak kézzelfogható tájékoztatót. Igaznak tűnik viszont Soros György előrejelzése, miszerint az EU-nak jövő márciusban csak akkor lesz agrárpolitikája, ha idén decemberben megszületik a költségvetése. Ami a támogatásokat illeti, szerinte a magyarországi gazdálkodóké jelenleg is az EU átlagán van, nagyjából ott is marad, miközben a romániai gazdálkodóké emelkedni fog, de akkor is 24%-kal az EU átlagtámogatás alatt marad. Komoly vitát okoz a minimálisan megművelt területnek a támogatása. Ha az 2 hektár alatt marad, jól járnak a romániai kisgazdák.
Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke bemutatta a Puntea néven náluk románul megjelenő gazdasági folyóiratot, a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködésének az előzményeit, a 2009-ben éppen Aradon aláírt állásfoglalást, illetve az idén februárban a térségben érdekelt gazdatömörülések és a Magyar Kormány képviselő által aláírt Kárpát-medencei Együttműködési Szerződést érintette. A magyar mezőgazdászok együttműködésének a már megmutatkozó eredményeit képezik azok a határon átnyúló pályázatok, amelyekben a Békés Megyei Gazdakörök, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, illetve a Bánsági Magyar Gazdák Egyesületének a tagjai érintettek, de országos színvonalon is gyümölcsözőnek ígérkeznek a MAGOSZ, illetve az RMGE közötti kapcsolatok.
A téma lazítása, könnyedebbé tétele céljából Matekovits Mihály műsorvezető megkérte Mester József pécskai gazda-költőt, olvasson fel a Partszakaszaim című, legújabb verseskötetéből. A nagy átéléssel történt felolvasás vastapsot kapott, a konferencia után a költő ingyen bárkinek dedikált egy kötetet.
A lírai sóhaj után Hajdu Mihály, a békéscsabai Napgyöngye-Mag KFT ügyvezetője a 300 hektáron történő biogazdálkodásról beszélt. Az általa termesztett növények 90%-át Németországba, illetve Svájcba szállítják, a szokványos termények árainál 25-30%-kal magasabb árakon. Gyomirtást csak szántással, talajműveléssel, míg az acatolást kézzel végzik. Különösen kifizetődőnek tűnik a festőbodza termesztése, ami korlátlan mennyiségben eladható az EU tagállamaiban. A biogazdálkodás mindenképp alternatívát jelent a jelenlegi gazdasági helyzetben – fejezte be előadását.
Kelemen Mihály, a Békés Megyei Gazdaegyesület alelnöke az AMMGE vezetőségével közösen szervezett rendezvényeket, pályázatokat értékelte. A konferencia záró részében Antal Anikó, a Hutrikont KFT marketing vezetője a gazdálkodásban használatos vegyszerekről, műtrágyákról, dr. Somogyi György, a Szegedi Paprika Kutató Intézet munkatársa a magyar fűszerpaprika dicső múltjáról, szomorú jelenéről, de a romániai magyar gazdákkal együttműködve, ígéretesebb jövőjéről tartott előadást. Komjáti Jenő fűszerpaprika-kereskedő a kiváló minőségű őrlemény terjesztésének marketing fogásairól, a hamisítók leleplezésének az eljárásairól beszélt, majd egy díszesen csomagolt doboz őrleményt Sebestyén Csabának, egy szerényebb csomagolásút Horváth Imrének ajándékozott. Miután a szervezők indítványára a résztvevők megválasztották a bográcsfőző verseny eredményeinek, vagyis a pörköltek elbírálására az újkígyósi Berke Máriát és Pallér Istvánt, valamint az aradi Gáll Attilát, Sebestyén Csaba RMGE elnök megköszönte a részvételt, majd a megyei küldötteket maradásra kérte, a tisztújító kongresszus munkálataira. 
Nézelődő, pörkölt értékelő
A kinti kiállítók között mindenféle mezőgazdasági gépet, az állatrészlegen hazai és magyarországi juhokat, közöttük az ágyai Székely Károly állatait, továbbá Román tarka szarvasmarhákat, igáslovakat lehetett megtekinteni. A csarnokban kiállítók között a napkollektoroktól az édességeken, a borokon, a süteményeken, a kézműves munkákon keresztül sokminden megvásárolható volt. A kiállítók között találkoztunk Kazareczki Istvánnal és családjával, a Mosóczy-telepen 200 négyzetméteres fóliasátorban hajtatott fűszerpaprikát termesztettek, az őrleményt fokhagymával, paradicsommal, paprikafüzérrel, szőlőfürtökkel ékesített standjukon árulták. Velük közös standon állított ki, árult Csipkár Imre és felesége. Amint elmondták, a tavalyi termést sikerült értékesíteni, az ideit most mutatják be a vásárlóközönségnek. Csipkár Imre szerint az idei termés mennyiségileg, minőségileg is hasonló a tavalyihoz, reméli, újra gazdára talál az egész. Másik standon a nagyzerindi Szénási Ferenc és felesége mutatták be, kínálták eladásra a saját kezűleg készített mézeskalácsokat, a feleség által hímzett falvédőket, illetve a maga által szőtt rongypokrócokat.
Eközben a kiállítás mögötti téren hat gazdacsapat szakácsai szorgoskodtak a sertés-, a birka-, illetve kecskepörkölt elkészítésén, amelyeknek az elbírálása komoly fejtörést okozott a Berke Mária vezetésével összeállt, Pallér István és Gáll Attila alkotta zsűrinek. A zsűri asztalán lévő tányérok tartalmának hosszas szemrevétele, szagolgatása, kóstolása során nehezen, de megszületett a döntés, melynek értelmében különdíjat kapott a kisiratosi birkapörkölt, a fazekasvarsándi, valamint az arad-gáji pörkölt, míg III. díjra érdemesítették a Szabó Sándor vezette zimándközi csapat sertéspörköltjét, a Nagyiratosi Gazdakör Benke Szabolcs által vezetett csapatának sertéspörköltjét, illetve I. díjra a kisiratosi László László, Korondi Zoltán, Lévai Tibor, Őze Tibor, Szatmári Attila, Szalai Csaba, Kovács Antal által főzött kecskepörköltet. Mindnyájuknak oklevelet, az első háromnak egy-egy üveg bort, míg a különdíjasoknak egy-egy mézeskalácsot nyújtott át Berke Mária. Versenyen kívül egy 80 literes üstben a zimándközi Szabó Sándor és csapata főzött az RMGE kongresszus résztvevőinek, ezért két órával tovább dolgoztak, amiért elismerés jár nekik.
A X. Magyar–magyar gazdatalálkozó az üstök tájékán igen jó hangulatban, nótaszóval folytatódott. Kocsik József és csapata ismét jól dolgoztak, a támogatók sem maradtak el, ezért köszönet mindnyájuknak.