2012. augusztus 9., csütörtök

Fekete gólyák a Rezes-forrásnál

2012. augusztus 9.
A Babeş–Bolyai Tudományegyetemen működő Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság ásványvizeket kutató csoportja – Urák Etelka, Czellecz Boglárka Tímea és Szász Árpád – Nagybacon környékén új feketególya-fészket fedezett fel.
Mint mondották, kutatómunkájuk során a Kí­gyós-patak vízgyűjtőjénél, a Re­zes-forrásnál arra lettek figyelmesek, hogy egy öreg bükk alatt rengeteg a nyárfalepke. Figyel­mesebben szemügyre véve a környezetet, kiderült: a lepkék a fa alatt összegyűlt madárürülékre gyűltek össze. A fán levő hatalmas fészekben két feketególya-fiókát láttak, majd – miután visszavonultak, hogy távolabbról folytassák a megfigyelést – hamarosan az egyik felnőtt madár is megérkezett. 
Hogy új fészekről van szó, Kelemen László, a Rara Avis Egyesület vezetője is megerősítette: a környéken csak Setétpatakon ismernek feketególya-fészket. A megyében a legtöbb fekete gólya Kőröspatak, Oltszem, Páva és Zabola környékén él, de pontos számuk nem ismert, általában a fehér gólyák vonulásakor próbálják felmérni, mekkora populáció is található megyénkben.
A fokozottan védett, rejtélyes életmódot folytató madarak oltalmazása meglehetősen nehéz feladat, fészkeik százméteres körzetében fakitermelés sem végezhető, ám az erdészek segítségére számíthatnak, így legtöbbjük számára zavartalan életkörülményeket tudnak biztosítani.