2012. augusztus 8., szerda

Nagyon gyenge mézhozam – Hatvan százalékos kiesés várható

2012.08.07. 
A májusi csapadékos időjárás és a júliusi szárazság egyáltalán nem kedvezett a hideg február miatt amúgy is legyengült és betegeskedő méheknek. A napraforgó és a hársfa virágzása javított némileg a hozamon, de csak a vándorméhészek esetében, azonban így is többe fog kerülni a méz.
Kovács József, a háromszéki méhészegyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: azoknak a vándorméhészeknek, akik a hársfa és a napraforgó virágzását kihasználták, sikerült valamivel többet „pergetniük”, de így is nagyon gyenge évre lehet számítani.
Az egyesület elnöke hangsúlyozta, mindössze 40-50 százalékos teljesítményről beszélhetünk, ami a begyűjtést illeti, ennek hetven százaléka a külföldi piacokra kerül, ugyanis az itthoniak nem fogyasztanak sok mézet.
Az ország déli megyéiben a repce sem hozta meg a várt eredményt, gyenge volt a virágzás, ezért a máskor „jól eresztő” növény virágporából sem sikerült sokat begyűjteni. Jelenleg a kaptárokban a téli felkészülés zajlik, nehezen megy ez is, hiszen ilyenkor nagyon nagy mennyiségű virágporra lenne szükségük a méheknek, de a száraz­ság keresztbe tett nekik. Háromszéken mintegy 120 méhészt tartanak nyilván, akik 7500 méhcsaládot gondoznak. Lévai Barna , Székely Hírmondó