2012. február 21., kedd

Székely gyümölcsprések - Farkaslaka

Nagy sikere van a székely gyümölcspréseknek. Farkaslakán a Székely Gyümölcs Egyesület 2010-ben hozott létre egy, a térségben egyedinek mondható gyümölcsfeldolgozót. Eddig közel ezer székely gazda vitte el saját termését azért, hogy szörp, vagy lekvár készüljön belőle. A sikeren felbuzdulva a kezdeményezők újabb két településen akarnak hasonló feldolgozót nyitni.
Még zsákokban áll az alma. Mosás után azonban ebbe a prés gépbe kerül. A gyümölcs levét leszűrik, pasztörizálják. Az így elkészült almalevet légmentes fóliába töltik. Röviden összefoglalva így készül a 100 százalékos gyümölcsital ebben a farkaslaki feldolgozóban, ahol 2011-ben már háromszor annyi gyümölcsöt dolgoztak fel, mint előző évben. A megnövekedett igény miatt gondolkodnak a kezdeményezők a bővítésen. A tervek szerint Farcádon még idén elindul egy hasonló gyümölcsfeldolgozó.
Antal Géza, református lelkész, Farcád
„Farcád és Sükő különösképpen évszázadok óta a gyümölcsészetből él, ez a fő foglalkozása. Ahogy az idő telt és a szabad piac leállt, mert a nagy bevásárlóközpontok ugye ezt lehetetlenné tették, egyre szűkült az a kör ahol tudják a termést értékesíteni.”
A kerti gyümölcsök mellett a térségre jellemző gomba, illetve erdei gyümölcsök feldolgozásában is gondolkodnak a kezdeményezők.
Már István, elnök, Székely Gyümölcs Egyesület
„A harmadik, ha minden jól megy az is az idén fog megnyílni, az pedig Zetelakán, gomba és erdei gyümölcsök, főleg áfonya feldolgozása, fagyasztása, kiszerelése, és remélhetőleg itthon, illetve külföldön történő eladásában gondolkodunk.”
A gyümölcsfeldolgozás egy kitörési pontja lehet a helyi gazdaságnak, ugyanis a székely gyümölcsöt helyben dolgozzák fel, helyben értékesítik, így a profit is a helyi gazdaságot gyarapítja. A gyümölcstermesztők szakember segítségével készítik el a szörpöt, illetve lekvárokat. Az elkészült termék 30 százalékát kell az egyesületnél hagyni, hozzájárulva így a fenntartási költségekhez. Szerkesztő: Both Eszter