2012. január 30., hétfő

Téli tennivalók kertészkedőknek


http://erdely.ma/kornyezetunk.php?id=109477
2012.01.30
A legtöbb kiskert tulajdonosa tudja, hogy a tél folyamán is van mit tevékenykedni a kertben és ennek környékén. Januárban, míg a fák mély nyugalmi állapotban vannak, addig a kertész megtervezi kertjét (akár egy pohár forralt bor mellett), kezeli szerszámait, gépeit, hiszen a jó gazda télen szekerét, nyáron szánját javítja.
A pincében nézzük át a gyümölcsöt, zöldséget, és a rothadtakat vagy rothadásnak indultakat távolítsuk el az épek közül, hogy minél tovább élvezhessük saját kezünk munkáját. Ezt a műveletet akár háromhetente is elvégezhetjük a tél folyamán.
Az örökzöldjeinkről a havat rendszeresen rázzuk le, hogy az ágak ne törjenek le és ne formátlanodjanak el. A kiszáradt vagy túl sűrű fákat, amikor egyebet nem tehetünk a kertben, vágjuk ki, így amikor sok munkánk lesz, ennyivel kevesebb teendőnk marad.
Ha a hőmérséklet –5 °C fok felett van, akkor akár az almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) fiatalító metszését is elkezdhetjük. A csonthéjasok (cseresznye, meggy, barack, szilva) metszését legjobb augusztus, szeptember folyamán elvégezni. Ha akkor elmulasztottuk, várjuk meg a tavasz elejét vele.
Február a metszés hónapja. Ekkor már el kell kezdeni a metszést (fiatalító, alakító, ritkító) és a fák törzseinek a letisztítását – persze mindezt megfelelő hőmérsékleten. Használhatunk kimondottan erre a célra készített kaparót vagy drótkefét. A mohát és a kéreg felálló részét az alattuk meghúzódó kártevők miatt célszerű letisztítani. Amit a fáról letakarítottunk, gondosan gyűjtsük össze és dobjuk a kukába, mert így lesz teljes a munkánk.
Mielőtt elkezdünk metszeni, ismerkedjünk meg a fa növekedésének alaptörvényével. Ha egy fát minél jobban visszavágunk, az annál nagyobbat hajt a következő évben, ha van élet benne. A metszéshez legfontosabb a termőalapok ismerete. A gyenge növekedésű fákat erősen, az erősen növekedőket gyengén metsszük vissza. Fontos tudni, hogy az almatermésűek vesszői vegyes rügyben végződnek (amiből a virág és hajtás is lesz majd, ha beértek). Ha ezekre nincs szükségünk, mert túl sűrűn vannak, akkor távolítsuk el tőből. Abban az esetben, ha 3-4 rügyre vágjuk vissza, a fánk el fog „ecsetesedni.” Adorjáni Balázs, Székely Hírmondó