2011. december 19., hétfő

Területi, lokális függetlenséget a határon túli magyaroknak

http://www.kozmag.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=666%3Aqterueleti-lokalis-fueggetlenseget-a-hataron-tuli-magyaroknakq&catid=5%3A1 
"Területi, lokális függetlenséget a határon túli magyaroknak" (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke) 
A címben szereplő kijelentés is elhangzott pár sör, nagy füst és ha nem is mindig jó, de "legalább egy irányba megyünk" kijelentések után a Bulgakovban, Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.
A rendezvénynek több témája is volt, amelyek közül leginkább a "Nők szerepe a gazdasági életben"és a Mikó terv volt kivesézve (bár ez utóbbit csak vázlatosan, gyorsan összefoglalva).
Még mielőtt az előadó rátért a nők szerepére, kicsit körüljárta a témát, leszögezve, hogy nemcsak a társadalomnak de a gazdaságnak is egyik legfontosabb alapsejtje a család. A válságot nem kimondottan pénzügyinek meghatározva, hanem demográfiainak is. Míg Ázsia és Latin Amerikában az eltartó réteg növekszik rohamosan, addig Európában az eltartottak (nyugdíjasok, munkanélküliek stb.) egy elöregedő társadalmat alakítanak ki, amihez hozzátartozik a reprodukciós ráta alacsony szintje.
Na de miért és miképp fogy a népesség a Nyugati társadalomban?
A liberális elgondolás úgy tartotta sokáig Magyarországon is, hogy a gazdasági növekedés következtében megállíthatatlan módon csökken a gyermekvállalási kedv és ez nem egy visszafordítható folyamat, mondta az államtitkár úr. Mára azonban megdőlt ez a szemléletmód, hiszen a Skandináv országok, Írország példája mutatja, hogy nagyon magas életszínvonal mellett is növekedhet a reprodukciós ráta. Azt gondolhatnánk, hogy a konzervatív államok, amelyekre a hagyományos családmodellel jellemezhetők, azoknál a születésszám magas, azonban ezt cáfolja Spanyolország, Portugália, Olaszország születésszámának alacsony szintje is. Fontos megjegyezni, hogy a Skandináv országokban a hozzáállás nem az, hogy "Család vagy karrier", hanem "Család és karrier"!
A megoldás tehát:
Nők visszamehessenek dolgozni (ezt elősegíteni)
Eldönthesse, hogy a gyerekkel marad vagy munkába megy (adópolitika, juttatások révén - anyagilag ne szenvedjen hátrányt, ugyanúgy megérje a gyerekkel maradni, mint munkába menni)
(ezeket támogató) Intézményrendszerek kiépítése
Az államtitkár magánvéleményként fogalmazta meg, hogy a nők a gazdasági életben a sajátos adottságaik, képességeik (megfontoltság, kompromisszumkészség stb.) révén a családi vállalkozásokban játszhatnak igen nagy szerepet. A meglátása szerint ezek a vállalkozások vészelik át a legjobban a válságot, és leginkább támogatják szerkezetük révén a családot, gyermekvállalást.
A saját vállalat alapítását ajánlotta a fiataloknak, és kevésbé a multinacionális vállalatoknál való véget nem érő és kegyetlen ranglétra mászást.
Mi a válasz a liberális felvetésre, miszerint a bevándorlással kipipálhatjuk a gyermeklétszám alacsony szintjének problémáját?
A bevándorlás nem oldja meg a problémát, ugyanis bizonyos méretű bevándorló közösség esetén (a többséghez viszonyítva), illetve a kulturális különbség mértéke révén az integrációs költsége a bevándorlóknak meghaladhatja a hasznosságukat + Magyarország esetében nem cél az, hogy a határon túli magyarokat a szülőföldjük elhagyására biztassák, az anyaországba csalják csupán gazdasági hasznosság érdekében.
Mi a véleménye a magyarországi aktuális gazdasági helyzetről?
"Látjuk az alagút végét, csak nem tudjuk, hogy fény vagy a vonat."
Nem az a kérdés, hogy mindent jól csinálnak vagy sem, mert aki dolgozik csak az tud hibázni. Amikor a kormány gazdasági eredményességét nézzünk, akkor vegyük figyelembe azt is, hogy milyen állapotban vették át az országot és azokhoz viszonyítva értékeljük.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy tegyünk különbséget a Stratégia és Taktika között. A kormány a stratégiát követve cselekszik és az IMF-el való szerződéskötésbe sem kerülhet olyan, amely a stratégiát változtatja vagy sérti. Inkább taktikai lépés a kormány részéről az előadó szerint.
A kormány stratégiája és célja változatlan (közép és hosszútávra terveznek), a célhoz vezető út azonban többféle lehet. Ezek az útkeresések, átértékelések folyamatosak.
Magyarország egyik legfontosabb erőssége a kormány stabilitása (kétharmad). Hogy mit okozhat az, ha nincs belső stabilitás egy országon belül? Silvio Berlusconi és Jeórjiosz Papandreu lemondásával szemléltette, akiket korábban semmi nem tudta megingatni, de a belső instabil helyzet rákényszerítette őket, kiszolgáltatottá váltak.
Magyarország érdekelt a határon túli magyarok területi, lokális függetlenségében, hiszen mindaddig amíg ez nem valósul meg, addig nincs akivel "kezet fogni", addig csak "megveregetjük egymás vállát!" a szomszédos országokkal.
A közönség részéről több más kérdés is elhangzott, majd a rendezvény után az előadóval személyesen is lehetett beszélgetni. Geréd Imre