2011. november 12., szombat

Testvér kapcsolatok

Az újonnan beindult Hangya Egyesület több anyaországi egyesülettel is felvette a kapcsolatot együttműködési szándékból. Amint megtudtuk a nyíregyházi Vidékért Egyesület volt a legutóbb erdélyi körúton. 
- E körúttal kapcsolatosan kérdeztük Horváth urat, az egyesület ügyv. igazgatóját, mi újat remélnek ezektől a kapcsolatoktól ?
- Köztudott, hogy a "Hangya" neve nem ismeretlen a hazai gazdák közt. A Magyarországon újra induló Új Hangya Mozgalomban résztvevők közös megbeszélésre hívták a Kárpát-medencei szövetkezeti szakembereket és vidékfejlesztőket, így minket is. Még a márciusi hónap folyamán komoly tárgyalásokat folytattunk úgy az Új Hangya Mozgalom vezetőivel, mint a Hangya Alapítvány elnökével a Balogh Gyulával, aki a Hangya alapító igazgatójának. az almási Balogh Elemérnek az unokája is egy személyben.
Sikeres tárgyalásaink arra ösztönöztek bennünket, hogy megalakítsuk a történelmi Hangya szellemében az egyesületünket. Ehhez komoly sokat érő bátorítást kaptunk dr.Horváth János Fidesz-es parlamenti képviselőtől is, aki szintén elkötelezett Hangya támogatóként ismeretes.
- Miben különbözik a modern Hangya a történelmitől?
- Mi nem szeretnénk eltávolodni a történelmi Hangya hagyományaitól. Éppen ezért a legfontosabbnak tekintjük a gazdatársadalom képzését, oktatását. Fontosnak tartjuk az "Ezüst és Aranykalászos" tanfolyamok mellett a modern technológiák oktatását is. A modern gazda nem dughatja a fejét a földbe és csak monokulturás termékskálára álljon rá, de ugyanakkor az sem komoly gazdára vall ha a "mindenből egy kicsit" termel egy fajta önellátó gazdaságra összpontosít és nem árutermelővé alakul át!
- Hogy jutottak el a Vidékért Egyesülethez?
- Amint már előbb is elhangzott arra törekedünk,hogy a gazdatársadalom részére modern képz6ési formákat biztosítsunk. Ezért már egy pár hónapja felállítottuk a Hangya Oktatóközpontját. Ez többszekciós és több megyében van oktatóbázisa! Azonban meg kellett értenünk, hogy nagyon sok hiányosság mellett fontos, hogy csak a "jobbaktól" tanuljanak az erdélyi gazdák! Végig nézve az anyaországi palettát, a legjobbat kerestük meg és ezt Nyíregyházán találtuk meg a Vidékért Egyesület vezetőiben! Nekik volt a legtöbb tapasztalatuk hiszen immár közelednek az évtizedes ünnepléshez és sok ezer gazdát tanítottak meg nemcsak gazdálkodni hanem a pályázatírás "tudományára" is. Azonkívül a másik fontos tevékenységünket a szaktanácsadást is tudják segíteni, hiszen jelenleg is több száz gazdát segítenek-
- Sikeres körutat tettek meg közösen, erre miért került sor?
- Ezt a magyar barátaink kérték mert megakarták ismerni a leendő Hangya gazdák igényeit. Kérdőíves felmérést és szabad kötetlen beszélgetést folyattunk több megyében is. Közös pályázatokra késztettek a gazdáink!
- Még milyen más eredmények születtek?
- Több oldalról is megvizsgáltuk a lehetőségeket és feltérképeztük a terepet.
- Milyen tervek körvonalazódtak?
- Amint ismeretes mi nem szoktunk terveinkről szólni, csak a már megalkotott dolgokkal rukkolhatunk elő, így nem tartjuk fontosnak, hogy mást is elmondjunk!
- Végezetül engedjen meg egy furcsa kérdést: Nem gondolják, hogy esetleg "elveszik"  más egyesülettől a kenyerüket?
- Igen ez bennünk, többször is megfogalmazódott, viszont mindannyiszor arra a tényre jutottunk, hogy mi egy nagyon kicsi részletét tudjuk átfogni a gazdatársadalomba rejlő problémakörből! A modern technológiás munkamegosztás elvét vallva, mindenkinek van arra lehetősége, hogy a saját tehetsége szerint küzdjön a gazdatársadalomért. 
Amint a történelmi Hangya vezetője a Balogh Elemér is tette a gazdaköröket, a gazdaszövetségeket, a hitel, termelő, felvásárló és feldolgozó szövetkezetek is összefogva "szolgálta"  azt a gazdatársadalmat amiben élt és NEM "abból élt"...  MI a Hangya Mozgalomban egy kis kerék szerepére vállalkoztunk! Tudjuk vannak másként gondolkodók is, de hisszük, hogy eljön majd az az idő, amikor közösen cselekedhetünk népközösségi gazdáinkért és nem egymás ellenében tesszük azt! MI továbbra is igényeljük a hasonlóan gondolkodók segítségét, hisz jobbunk kinyújtva van már jó ideje
- Köszönöm! GBI.