2023. március 16., csütörtök

Reuters: Félelmetes műanyag sziklákat találtak egy távoli brazil szigeten

https://infosmi.net/society/352774-reuters-na-otdalennom-brazilskom-ostrove-obnaruzheny-uzhasayuschie-plastikovye-kamni

A brazil vulkáni eredetű Trindade sziget geológiája évek óta vonzza a tudósokat, de a műanyag törmelékből álló kőzetek felfedezése ezen a távoli teknősmenedéken riadalmat kelt a kutatókban.
Az olvadt műanyag összefonódott a sziget szikláival, amely 1140 km-re található a legközelebbi brazil államtól, Espiritu Santotól. A kutatók úgy vélik, hogy egy "természetes" kőzet-műanyag agglomerátum felfedezése az emberi befolyás többszörös növekedését jelzi a Föld geológiai ciklusaiban.
"Annyira újnak és ijesztőnek tűnik egyszerre, mert a szennyezés elérte a geológiát" - mondta Fernanda Avelar Santos geológus (Paranai Szövetségi Egyetem).
A Santos csapata kémiai elemzéseket végzett a kőzetekben talált műanyag típusának meghatározására. A talált képződményeket "plasztiglomerátumoknak" nevezték, mivel összetételük olvadt műanyaggal forrasztott kődarabok keveréke.
„Azt találtuk, hogy ennek a műanyagnak a fő forrása a halászhálók, amelyek nagyon gyakori szemétfajta, amely a tengerből érkezik Trindade strandjaira” – mondta Santos. – A halászháló darabjait a tengeri áramlatok hordják, és felhalmozódnak a parton. Ahogy a homok hőmérséklete emelkedik, a műanyag meglágyul és beágyazódik a tengerparton található természetes üledékekbe.”
fenntartott sziget
A zöld teknősök (Chelonia mydas) minden évben ezrével érkeznek a vulkáni szigetre, hogy lerakják tojásaikat. Trindade szigete a világ egyik legfontosabb helye ezen teknősök védelme szempontjából. Trindade egyetlen embere a brazil haditengerészet tagjai, akik a sziget egyik szigeti bázisán állomásoznak, és többek között a fészkelő teknősök védelmét is ellátják.
„A tengerpart, ahol ezeket a „műanyag” kőzetpéldányokat találtuk, Brazíliában egy állandóan védett területen található, és közel van ahhoz, ahol a zöld teknősök általában lerakják tojásaikat” – mondta Santos
A felfedezés, mondja, kérdéseket vet fel az emberi örökséggel kapcsolatban a Föld bolygóval kapcsolatban.
"Sokat beszélünk az antropocénről és hasonló dolgokról" - tette hozzá Santos, utalva arra a geológiai korszakra, amelyben az emberi hatás a Föld geológiájára és ökoszisztémáira a legszembetűnőbb. „Tömeges szennyezés, állandó szemét a világ óceánjaiban és a tengerbe rendszeresen kidobott műanyag… mindez geológiai anyaggá válik, amelyet a Föld geológiájában „rögzítenek”.