2022. március 14., hétfő

Az egymáshoz közel növekvő fák jobban viselik a vihart

március 12. Grechishkin Alexey
március 12. HANG. A tudósok tudását arról, hogy a szél hogyan károsítja a fákat, korábban korlátozta a pusztító ciklonokban tapasztalt szélsebességekkel kapcsolatos tényleges kísérletek hiánya.
Kana Kamimura, a japán Shinshu Egyetem munkatársa és kollégái a japán cédrusok két különböző területét figyelték meg, amelyek közül az egyiket kiritkították, hogy felmérjék, vajon az egyes fáknak nagyobb teret adva a növekedéshez, kiszolgáltatottabbá tenné-e őket a szél által okozott károk a Trami tájfun miatt. váratlanul érte őket. 2018. szeptember elején
Kamimura és csapata megmérték a fák által tapasztalt stresszszintet a tájfun előtt, alatt és után, és tanulmányozták az ebből eredő károkat. A ki nem ritkított telken az összes fa megmaradt, a ritkább helyen sok fa veszett el.
A kutatók úgy vélik, hogy a rövid távolság segített megvédeni a fákat a még nem ritkított területen azáltal, hogy a szél erejét a szomszédos fák ágai közötti ütközések révén eloszlatta. Ez leállította az erőmozgást az érzékeny szárra és az alatta lévő gyökerekre, ahol segítheti a fák kitépését.
A Science Advances folyóiratban megjelent egy cikk, amely leírja ezt az érdekes felfedezést.