2022. február 16., szerda

Növények a nyaralójában, amelyek szeretik a hamut

A hamu nemcsak számos értékes makro- és mikroelem forrása, hanem csökkenti a talaj savasságát és segít a betegségek és kártevők elleni küzdelemben. Emiatt nagyon népszerű a kertészek körében.  Növények, amelyek szeretik a hamut Az univerzális, ásványi-organikus fejtrágya a legtöbb növényre pozitívan hat. De vannak köztük olyan növények, amelyek jobban szeretik a hamut, mint mások, és még ilyen műtrágyára is szükségük van. Ezek tartalmazzák: 
Hagyma 
A szárazságállóság növelése, a teljes növekedés, az anyagcsere-folyamatok normalizálása érdekében a hagyma sok káliumot igényel. A makrotápanyagok hiánya a tollak sárgulásához és hervadásához vezet. Ha hagymát tollal termesztünk, az ültetés után 2 héttel ajánlatos hamu infúzióval öntözni (1 csésze hamut 10 liter vízhez adunk, összekeverjük és 7 napig infundáljuk). A jó minőségű fejek eléréséhez szezononként három fejtrágyázás szükséges: 14 és 30 nappal az ültetés után, a hagymák kialakulása során. A műtrágya ősszel vagy tavasszal alkalmazható (ha a talaj homokos), 0,6 kg / 1 négyzetméter mennyiségben. m ágy.  
Fokhagyma 
A fokhagymát szezononként 2-3 alkalommal trágyázzák meg hamuval a gyökérrothadás elleni védelem érdekében. Száraz formában őszi ásásra kerül, 2 csésze per 1 négyzetméter számítás alapján. m) Ezenkívül az öntözést infúzióval végezzük, amelynek elkészítéséhez egy 10 literes vödröt 1/3-ig megtöltünk hamuval, forró vizet öntünk színültig, lefedjük és 2-3 napig tartjuk. Használat előtt az infúziót szűrjük. 
Sárgarépa 
A sárgarépa nem tolerálja a savas talajt, a hamu lúgosító tulajdonságai miatt hasznos . Ezenkívül a műtrágya tartalmazza a gyökérnövényhez szükséges tápanyagokat, javítja a talaj légáteresztő képességét és törékenységét. A bőséges betakarítás érdekében a hamut többször alkalmazzák: 0,2 kg 1 négyzetméterenként. m az ágyak őszi előkészítése során, 1 csésze 1 négyzetméterenként. m a csúcsok aktív növekedésének időszakában (június) és öntözés előtt, 5-7 naponként 1 alkalommal. 
Fejes káposzta 
A hamu hozzájárul a palánták gyors gyökerezéséhez a nyílt terepen, megvédi a felnőtt növényeket a kártevőktől. Az első esetben a műtrágyát közvetlenül az ültetési lyukakba öntik, egy-egy marékkal, vagy szétszórják a kert ásásához 1-2 csésze / 1 négyzetméter arányban. A másodikban főzetet készítünk: 0,3 kg szitált hamut adunk 1 liter forrásban lévő vízhez, lassú tűzön 30 percig forraljuk és lehűtjük. Minden eső után permetezzük vele a növényeket, száraz időben az eljárást 2-3 hetes szünettel megismételjük. 
Uborka 
A hamu pozitív hatással van a zöldtömeg kialakulására és a gyümölcs petefészek képződésére. A műtrágyát folyékony formában használják, függetlenül a tenyészidőszaktól . Felöltözéshez 1 nm. m ágyra van szüksége: 10 liter vízben, 40 fokos hőmérsékleten hígítson fel 0,3 kg fahamut. A készítményt a gyökér alatti öntözés helyett, előzetesen megnedvesített és lazított talajon használják, 7 naponként 1 alkalommal. 
Paradicsom 
A hamu paradicsom etetésére való felhasználása leginkább a termés időszakában releváns. A hamuban lévő foszfor hozzájárul az erős gyökérrendszer intenzív fejlődéséhez. Kálium - felelős a gyümölcsök kialakulásáért és éréséért. A műtrágyát kétszer alkalmazzák: júniusban (2 evőkanál minden bokor körül elszórva) és a termő időszakban (a növényeket 10 liter 24 órán át érlelt víz + 1,5 csésze szitált hamu infúziójával öntözzük, a fogyasztási arány 1 liter növényenként). növényi velő A hamu semlegesíti a savasságot, és kiváló kálium- és foszforforrásként működik 
Cukkini
A cukkini számára könnyen hozzáférhető formában, melynek hiánya a levéllemezeken barnássárga foltok megjelenésében nyilvánul meg. Több lehetőség is van a felhasználásra. 2 evőkanálból készített oldatban. evőkanál hamut és 10 liter vizet áztassa be a magot. A műtrágyát közvetlenül az ültetéskor juttathatja ki, 2 evőkanál. kanalakat minden mélyedésbe. A kifejlett növények fejtrágyázásához a hamut az egyes bokrok köré vájt barázdákba osztják, növényenként 0,5-1 kg mennyiségben. 
Eper 
Az epernek nagy szüksége van a hamura a petefészkek kialakulása során. A fejtrágyát szárazon (a levelek megjelenésekor hamut szórják a bokrok köré és meglazítják a talajt), és folyékony formában is alkalmazzák, 1 litert 1 négyzetméterenként. m ágy. Ehhez keverjen össze 1 liter forró vizet és 1 pohár hamut, 24 óra elteltével az infúziót vízzel 10 liter térfogatra hígítjuk. 
A rózsa 
A rózsahamu erősíti az immunrendszert, növeli az ellenállást az alacsony hőmérsékletekkel szemben, élénkebbé teszi a virágokat . A folyékony infúzió elősegíti az erős gyökérrendszer kialakulását. A lisztharmat megjelenésekor a rózsákat vízzel permetezzük, és hamuval leporoljuk. A folyékony készítményt a következőképpen állítjuk elő: 10 liter vizet + 0,2 kg hamut összekeverünk és 7 napig hagyjuk. A hatékonyság növelése érdekében hozzáadhat 1 evőkanál. egy kanál karbamidot. Fogyasztási arány - 0,5 liter per bokor. A műtrágya száraz formában történő kijuttatásához elegendő, ha egyenletesen szórja el a gyökérzónában, növényenként 0,5-1 pohár mennyiségben (a bokor méretétől függően).