2020. január 25., szombat

HANGYA fogyasztási és értékesítési szövetkezet boltja Kolozsborsán

A HANGYA hitelszövetkezet 1898-ban alakult és 2018-ban ünnepelte a 120 éves évfordulóját. A két világháborúban az erdélyi gazdatársadalom sok segítséget kapott a HANGYA fogyasztási és értékesítési szövetkezet által. A történelmi HANGYA az első 25 évében az almási Balogh Elemér igazgatása alatt ezerszeres vagyongyarapodást tudott létrehozni.
Az erdélyi Hangya szövetkezet ugyan "Furnica" néven volt bejegyezve, de az alapítók tiszteletére a magyar nevet is használták. A második bécsi döntés után az erdélyi HANGYA(Furnica) két egységre szakadt: az Erdély-részi HANGYA Marosvásrhelyen alakított ki központot, míg a Dél-erdélyi Furnica(HANGYA) a nagyenyedi központjában tevékenykedett, sőt gyarapodott. Míg az Erdély-részi Hangya nagy segítséget kapott az anyaországiaktól, a Dél-erdélyi inkább csak magánemberek tartották fel Ilyen volt a dr. Szász Pál is, aki a Zsil-völgyi bányákból származó bevételét az EGE és a HANGYA fejlesztésére adta le, több éven át.
Az Észak-erdélyi HANGYA a mezőségi és a Szamos-menti területeken nyitott HANGYA boltokat. Ilyen volt a Kolozs-borsai is. Az épület kisebb átalakítások mellett ma is létezik, igaz a "tulajdonos" nem is tudta, hogy ott régen gazdabolt működött. 
Emléke ma is él az idősebbek között, igaz úgy mondták, hogy egy zsidó boltosnak volt a tulajdona. Ez részben igaz, de csak kevesen tudják, hogy a kereskedők használhatták a Hangya-bolt nevet, ha kifizették azt. Szabó Enikő.
    

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri