2017. november 17., péntek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen

Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadnia. Emellett kiderül az is, hogy mely növények állnak közeli rokonságban egymással, és melyeknek nincs közük egymáshoz.
1. Koncentráljon egy-két fajtánál többre, ha szeretné elkerülni, hogy korlátozottak legyenek a lehetőségei!
Vannak olyan zöldségek, amelyek elriasztják egymás növényi kórokozóit, de vannak olyanok, amelyek segítenek a szaporodásukban. Ráadásul sok zöldség korán beérik, a leszedett termés helyére a nyár közepén lehet másik növényt is ültetni, vetni. Így pedig hozamot növelhetnek.
2. Ne termesszen egymás után ugyanazon a helyen rokon zöldségeket!
Legyen tisztában a vetésforgó hasznosságával. Azaz, az egymással rokonságban lévő növényeket (pl: vöröshagyma és póréhagyma, paradicsom és burgonya) ne ültessen ugyanazon ágyásba a következő évben. Cél, hogy minél távolabbi rokonságban legyenek az egymás közelébe ültetett növények. Néhány példa:



3. Elsőre könnyebb esetekkel próbálkozzon!
Először sikerélményt adó zöldségekkel foglalkozzon. Ilyen a burgonya, a tök, az uborka, vagy a póréhagyma és a zöldhagyma. De még könnyebb lehet a dolga, ha hibrid fajtákkal (F1 jelzéssel ellátottak) kezd. Ezt követően vethet céklát, sóskát, spenótot, mángoldot, salátát, borsót, babot vagy éppen kukoricát.
4. Szakértelemmel kényesebb növényeket is ültethet!
A dinnye sok napfényt, és területet igényel, plusz rengeteg profi gondoskodást. A paprika az átlagosnál több tápanyagra és vízre tart igényt. Ráadásul könnyen áldozatul esik a kártevőknek, kórokozóknak. A káposzta és rokonai (karalábé, kelkáposzta, karfiol) is nagyon igényesek, bár a betegségek ellen viszonylag könnyen megvédhetők permetezéssel.Ha leszedte a káposztát, jövőre ültethet a helyére petrezselymet, de a hagymát felejtse el!
5. Vízgazdálkodás és szerszámok
Úgy válassza meg a növényeket, hogy mennyit hajlandó öntözni őket. Illetve érdemes átgondolni, hogy milyen kerti szerszámra lesz szükség a gondozás során.
Forrás: vetomag-arak.hu