2017. október 25., szerda

Pipacs tanya, a fenntartható bio gazdaság

Kaszás Veronika 2017-08-18 
A közelmúltban mértem fel Csongrád megyében, az ökológiai gazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági termelőket. Akkor döntöttem el, hogy rövidesen felkeresem a Pusztaszer külterületén található Bio Pipacs Tanyát.
A tanyán élő házaspár és családja, ökológiai zöldségnövény termesztéssel és tanyai turizmussal foglalkoznak. Az általuk megtermelt bio zöldségeket, egy közösségként működő, doboz rendszerben értékesítik. De itt nemcsak az alternatív mezőgazdasági tevékenységről van szó. A „zöld” szemlélet kiterjed életük minden szegmensére.
A tanya egy több hektáros erdőben található, melynek egy része a birtokhoz tartozik. 2003-ban kezdték el a tevékenységet. Az épületeket saját erőből, saját munkával hozták létre, illetve újították fel. A megtermelt szennyvíz biológiai úton lebomlik. A tanyán számos haszonállat található, például ló, szamár, racka nyáj, mangalica sertések és baromfi félék. A házaspár férfi tagja korábban, Németországban, már foglalkozott biogazdálkodással. Tevékenységüket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felügyelete mellett végzik. A megtermelt zöldségek vegyszer és mesterséges talaj javítószer mentesek. A piacon történő értékesítés számukra bizonytalan volta miatt döntöttek úgy, 2013-ban, hogy egy hazánkban egyelőre gyerek cipőben járó értékesítési módon, egy közösségi doboz rendszeren keresztül látnak el friss zöldségekkel családokat. Évenként változó számú, 50-60 fajta növényt termesztenek és így látnak el, megközelítőleg 40 családot, akik heti rendszerességgel, Kisteleken és Szegeden, „dobozban” veszik át, a változatosan összeállított, szezonális zöldségféléket. A közösség bizalmi alapon működik, a családok friss, egészséges bio zöldségekhez jutnak, elérhető áron, melyek származása biztos. A gazdálkodó számára pedig, ez a fajta értékesítési mód, kiszámítható, előre tervezhető és átlátható. A szervezés, már a meglévő tagokon és a közösségi média adta felületen keresztül zajlik. A megrendelőkkel éves szerződést kötnek. A szezon április közepétől, november végéig tart. Ezen időszak alatt hetente szállítják a zöldségeket. A téli időszakban, decembertől, február végéig, pedig 2 hetente. Különleges növények közül például termesztenek csicsókát, mángoldot, spárgát, édeskömény gumót.
A tevékenységüket a több lábon állás jellemzi. A tanyán, egy vendégházat alakítottak ki, ahol lehetőség van szállás igénybevételére és a helyben megtermelt zöldségek, tojás fogyasztására. A házigazdák aktív tagjai, a helyi, Szeri Ökotanyák Szövetségének, melynek tagjai, hasonló érdeklődésű és tevékenységű családok. A tanyán önkénteseket is fogadnak, akik részt vehetnek a biogazdaságban zajló munkában. A gazdaság működtetéséhez ez idáig nem használtak fel külső forrást, de bíznak benne, hogy a jövőben lesz rá lehetőségük, mivel fejleszteni való mindig akad. A Bio Pipacs Tanya Ökogazdaság egy jó példa arra, hogy egy kisgazdaság, hogyan tud piacképes, egészséges zöldségféléket termelve, fenntartható módon gazdálkodást folytatni.
Benkő Zsolt
MNVH Csongrád megyei területi felelős