2015. december 10., csütörtök

Szeretettel köszöntenek mindenkit a Duna Régió Stratégia magyar honlapján.

Tisztelt Látogató!
A soros magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő eredményeként, az állam- és kormányfők 2011 júniusában végső jóváhagyásukat adták az Európai Unió második makro-regionális fejlesztési koncepciójának elindítására. A 14 országot (9 EU tagállam: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia; és 5 Unión kívüli: Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia, Ukrajna)összefogó stratégia célja 11 szakterületen összehangolni a fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, a környezetvédelem elősegítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében.
Magyarország három kiemelt jelentőségű területen vállalt koordinációs szerepet: a fenntartható energia használatának ösztönzése témakörben Csehországgal, a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése fejezeten Szlovákiával, valamint a környezeti kockázatok kezelése területen Romániával közösen.
Az első három évet elsősorban arra használtuk fel, hogy mélyrehatóan feltérképezzük azokat a legfőbb kihívásokat, amelyek a régió közös, összehangolt válaszát igénylik. Az elvégzett munka alapján a célok és az előttünk álló feladatok is világosak, a 2014-2020-as fejlesztési időszak pedig reális lehetőséget teremt arra, hogy elképzeléseinket a nemzeti érdekek mentén megvalósítsuk és törekvéseink konkrét projektek formájában öltsenek testet.
Joó István
a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos

KAPCSOLAT
Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkárság
1027 Budapest, Bem rkp. 47. Tel.: +36 1 458 1246 dunastrategia@mfa.gov.hu

Prioritási Területek
A Duna Régió Stratégia 4 pillére és prioritási területei.
A) A Duna régió összekapcsolása a többi régióval













B) Környezetvédelem a Duna régióban













C) A jólét megteremtése a Duna régióban









D) A Duna régió megerősítése