2015. október 24., szombat

A Greenpeace jövőképe az ökológiai gazdálkodásról: a hét alapelv

Az ökológiai gazdálkodás olyan élelmezési és mezőgazdasági rendszer, mely az agrárökológia elveit követi. Az ökológiai gazdálkodás nem csak ökológiai értelemben egészséges, hanem gazdaságilag is életképes. Tiszteletben tartja azokat a társadalmakat és kultúrákat, melyeknek részét képezi. Emellett igazságos és rendszerelvű megközelítéssel él. Az ökológiai gazdálkodásegyik legnagyobb erőssége a változatosság. Viszont ez azt is jelenti, hogy az ökológiai gazdálkodásigyakorlatok nem általánosíthatóak, hanem adott helyre jellemzőek. Az ökológiai gazdálkodás ugyanúgy folytatható kisgazdaságban, mint nagyüzemben. Az ökológiai gazdálkodás változatos, tudásalapú, és működéséhez kevés külső erőforrás, illetve fosszilis energiahordozó szükséges (Tittonel, 2013). A mezőgazdaság rendszerként való megközelítését igényli a szántóföldtől a régió szintjéig, beleértve a sokféleség lehetőségét is (talaj, víz, levegő és éghajlatvédelem), de nem létezik általános előírás arra, mit kell ennek a megközelítésnek tartalmaznia. Sokszínűsége ellenére azökológiai gazdálkodásirendszer alapelvei meghatározhatóak. A következő rész azt a hét alapelvet írja le, melyek a Greenpeace szerint élelmezési rendszerünk megváltoztatásához szükségesek.
1.      Élelmiszer-önrendelkezés
Az ökológiai gazdálkodás egy olyan jövőt épít, melyben a nagyvállalatok helyett a termelők és a fogyasztók ellenőrzik az élelmezési láncot. Az élelmiszerönrendelkezés arról szól, hogy kik és hogyan állítják elő az élelmiszert. Élelmezési rendszerünket jelenleg egy maroknyi nagyvállalat tartja kezében, amelyek a keresletre vonatkozó információikat egy szétszabdalt árupiacról szerzik. Az élelmiszer-önrendelkezés ezt az irányító szerepet veszi el, és adja azok kezébe, akik megtermelik, forgalmazzák és fogyasztják az élelmiszereket. Biztosítja a gazdálkodóknak, a közösségeknek és az egyéneknek saját élelmezési rendszerük alakításának lehetőségét. Az élelmiszer-önrendelkezés elismeri, hogy a nők alkotják a vidéki közösségek gerincét, s tiszteletben tartja azt a történelmi szerepet, melyet a nők játszottak a biológiai sokféleség és a genetikai változatosság megőrzésében a magvak gyűjtésével és elvetésével. Az élelmiszer-önrendelkezés átfogó fogalmának – azaz, hogy ki tartja ellenőrzése alatt élelmiszereink termelését és fogyasztását – része a nemi egyenjogúság is.
2.      A gazdálkodók és a vidéki közösségek támogatása
Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul a vidék fejlődéséhez, valamint a szegénység és az éhezés elleni küzdelemhez azáltal, hogy biztonságos, egészséges és gazdaságilag életképes megélhetést biztosít a vidéki közösségek számára. Mostani élelmezési rendszerünk egyik legképtelenebb visszássága, hogy gyakran azok az emberek szenvednek leginkább a szegénységtől és a táplálékhiánytól, akik előállítják az élelmiszereinket – a gazdálkodók, a mezőgazdasági munkások és a halászok. Az ökológiai gazdálkodási kezdeményezések világszerte bizonyítják, hogy az ökológiai gazdálkodás – amennyiben megfelelő politikai támogatásban részesül – eredményes eszköz lehet a kistermelők biztos anyagi hátterének megteremtésére. Hasznára válik a vidéki közösségeknek is, hisz hozzásegíti őket ahhoz, hogy a nekik jogosan járó, kielégítő és biztos megélhetéshez hozzájussanak.
3.      Hatékonyabb élelmiszer-termelés és jobb hozamok
Ahhoz, hogy világméretekben jobb lehessen az élelmiszer-ellátás és a szegényebb térségekben is javuljon a megélhetés, vissza kell szorítanunk a jelenleg fenntarthatatlan módon termelt haszonnövényeket, csökkentenünk kell az élelmiszer-pazarlást, a húsfogyasztást, illetve minimalizálnunk kell a (bio)energianövények termelésére használt földterületek nagyságát. Emellett el kell érnünk azt is, hogy ott, ahol szükséges, növeljük a terméshozamokat, de kizárólag ökológiai módszerekkel. A világ egyre növekvő, és átlagában egyre jómódúbb népességének élelmezése nem csak mennyiségi kérdés. A lényeg inkább az, hogy hol és hogyan termeljünk több élelmiszert, és milyen más változtatásokat kell még bevezetnünk. Növelni kell például a terméshozamokat azokban a térségekben, ahol a szegénység, az erőforrások hiánya, a talaj leromlása és a nem megfelelő vízfelhasználás miatt azok pillanatnyilag alacsonyak. A világ más részeiben csökkentenünk kell a húsfogyasztást, a szántóföldek bioenergia-termelési célú használatát és az élelmiszer-veszteségeket. Jelen pillanatban a nagyvállalatok és a döntéshozók makacsul ragaszkodnak ahhoz, hogy a globális cél a hozamok növelése. Ez most és a jövőben is elfedi a valódi feladatot – azt, hogy újra kell gondolnunk, miként hasznosítjuk a megtermelt élelmiszereket. Egy jobb élelmezési rendszerben, az ökológiai állattartási rendszerrel olyan földterületeket és erőforrásokat hasznosíthatnánk, amelyek nem szükségesek az emberi élelmiszer-termeléshez, és ezzel egyidejűleg drasztikusan csökkenthetnénk a világszinten megtermelt és elfogyasztott állati eredetű termékek mennyiségét. Az igazságosabb elosztás révén ez ugyanakkor azt is jelentené, hogy egyes térségek állati eredetű termékekkel javíthatnák étrendjüket. A hozamok vak növelése – bármely áron, bárhol a világban – nem megoldás. Ezzel nem segítenek Afrika és Ázsia gazdálkodóin, hiszen például az Egyesült Államokban a kukorica jelentős részét a hazai üzemanyagigények kielégítésére termesztik. Az ökológiai gazdálkodás keretében egy olyan rendszer jönne létre, melyben – ökológiai módszerekkel – ott növeljük a hozamokat, ahol azokra leginkább szükség van.
4.      Biológiai sokféleség
Az ökológiai gazdálkodás a természet sokszínűségéről szól; a vetőmagtól a mezőgazdasági tájon át a tányérunkra kerülő ételig. Ez a fajta gazdálkodás egyben az ízek, a tápláló ételek és étkezési kultúránk megbecsülését is jelenti, ami hozzájárul egészségünk javításához is. Jelenlegi mezőgazdaságunk a monokultúrás termesztést támogatja. Hatalmas földterületek jutnak a genetikailag egyforma növényeknek, melyben nagyon kicsi a biológiai változatosság, s így a vadon élő állat- és növényfajok számára sem nyújtanak menedéket. A gazdálkodásnak ez a módja minimálisra csökkenti azokat a szolgáltatásokat, melyeket egy működő ökoszisztéma nyújthatna; étrendünk szegényesebb volta és a kevésbé változatos tápanyagok miatt pedig egészségünket is károsítja. Az ökológiai gazdálkodási rendszerek ennek éppen az ellenkezőjét teszik. Középpontjukban a természet változatossága áll. Ezzel nem egyszerűen csak védik a biológia sokféleség fenntartásához elengedhetetlen élőhelyeket, hanem ki is használják, amit a természet cserébe felkínál: például a vadon élő és termesztett növényi magvak változatosságát, a tápanyagok körforgását, a talaj megújulását és a kártevők természetes ellenségeit. Az ökológiai gazdálkodás a korszerű technológiát és a gazdák tudását egyesíti annak érdekében, hogy olyan vetőmagfajták álljanak rendelkezésre, amelyekkel a gazdák nagyobb mennyiségű élelmiszert tudnak termelni a változó éghajlati körülmények között anélkül, hogy az élővilág sokszínűségét génmódosított haszonnövényekkel veszélyeztetnék vagy növényvédő szerekkel károsítanák.
5.      Fenntartható talajegészség és tisztább víz
A talajok termőképessége vegyszerek nélkül is javítható. Az ökológiai gazdálkodás védi talajainkat az erodálódástól, a szennyeződéstől és az elsavanyodástól. Azzal, hogy ahol szükséges, növeljük a talaj szervesanyag-tartalmát, egyidejűleg javítjuk a vízmegtartó képességét is és megelőzhetjük leromlását. Az ökológiai gazdálkodás központi eleme a talaj táplálása. Ez fenntartja vagy megteremti a talaj szervesanyag-tartalmát (például komposzttal vagy trágyával), így a talajlakó élőlények sokaságát is életben tartja. További célja, hogy védje a kutakat, a folyókat és a tavakat is a szennyeződésektől, illetve a víz leghatékonyabb felhasználását biztosítsa. Mindez életbevágóan fontos egy olyan világban, melyben a mezőgazdaság a legnagyobb édesvízfelhasználó, s számos térségben egyúttal a vizek legfőbb szennyezője is. A nitrogén- és foszforműtrágyákkal való szennyezés bolygónkon a földi élet stabilitásának egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője (Steffen és mtsai, 2015).
6.      Ökológiai növényvédelem
Az ökológiai gazdálkodás képessé teszi a gazdálkodókat arra, hogy a kártevők és a gyomok ellen védekezni tudjanak olyan drága növényvédő szerek használata nélkül, amelyek károsíthatják a talajt, a vizeket és az ökoszisztémákat, valamint a termelők és a fogyasztók egészségét is. A mérgező növényvédő szerek veszélyeztetik egészségünket és a bolygó egészségét is. Sajnos az iparszerű mezőgazdasági modell léte a nagy mennyiségű gyomirtó, gombaölő és rovarirtó vegyszeren alapszik. A jelenlegi élelmezési rendszer a gazdálkodókat a növényvédőszer-gyártó cégekkel való költséges kapcsolat csapdájába zárta.
7.      Rugalmas élelmezési rendszerek

Az ökológiai gazdálkodás rugalmassá tesz: megerősíti mezőgazdaságunkat, az élelmezési rendszert pedig képessé teszi arra, hogy alkalmazkodjon a változóban lévő éghajlati és gazdasági körülményekhez. Többféle haszonnövény termesztése a szántóföldön és a tájegységen belül, azaz a változatosság igazolt és nagyon megbízható módszer arra, hogy mezőgazdaságunkat alkalmazkodóvá tegyük éghajlatunk egyre megjósolhatatlanabb változásaihoz. A jól gondozott talaj, mely szerves anyagban gazdag, sokkal jobban visszatartja a vizet aszály idején, és sokkal kevésbé hajlamos az erózióra árvizek esetén. Ennek révén a gazdák másféle előnyökhöz is jutnak – hiszen ha a termelés sokrétű, akkor a bevételi forrásaik is azok –, ami biztonságot nyújt a bizonytalan időkben. Az átalakított élelmezési rendszer nagyobb mennyiségű szén-dioxid elnyelését is lehetővé teszi, és más módokon is csökkenti az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben (így mérsékelheti az éghajlatváltozást). A széndioxid-kibocsátást a tápanyagok körforgása, a nitrogén biológiai megkötése és a talaj regenerálódása csökkentené. S mivel a haszonállatok kulcsszerepet játszanak a mezőgazdasági ökoszisztémákban, valamint a nagyüzemi állattartás a kibocsájtás egy jelentős részéért felelős, az állati termékek termelését és fogyasztását is radikálisan csökkenteni kellene. Mindez az ökológiai gazdálkodást az éghajlatváltozás elleni küzdelmünk egyik leghatékonyabb eszközévé teszi.