2015. augusztus 26., szerda

Gyüttmentek

2015. augusztus 26.Sánta Edina Vidékfejlesztési szakértő 
- Kik ezek és honnan jöttek?- kiabál oda Pista bácsi szembe szomszédjának, Terkának.
- Valami városi gyerekek. Azt mondják, ők itt gazdálkodni, élni akarnak. Önfenntartást emlegetnek. Majd meglátjuk, mi lesz belőlük. - feleli Terka néni.
Éppen ezt a kérdést járja körbe az idén először megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztivál. A Nógrád megyei Csobánkapusztán, a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány szervezésében augusztus 27. és 30. között megvalósuló "gyüttmentek találkozója" a vidéken letelepedni vágyó városi fiatalok, családok és a már vidékre költözött ex-városlakók és vidéki közösségek számára létrejövő rendezvény, ahol az ország egész területéről érkező résztvevők oszthatják meg egymással tapasztalataikat az új életmódjukról, nehézségeikről, sikereikről, tervekről.
Mert aki igazán komolyan gondolja a vidékre települést, a gazdálkodóvá, önellátóvá válást, annak bizony szembe kell néznie a valósággal és átértékelnie az ábrándokat, a romantikus elképzeléseket. 
A gyüttmenteknek tudniuk kell, hogy a nagy lelkesedés önmagában kevés. Igazán elhívatottnak, felkészültnek kell lennie annak, aki komolyan meg akarja vetni a lábát faluhelyen, a tanyán.
A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány éppen ezért programokat dolgoz ki, hogy ebben a felkészülésben és meggyökerezésben minél hatékonyabban segítse a fiatalokat. Bíznak benne, hogy a gyüttmentekből egy rendszeresen összejáró, egymást támogató, tudásátadó közösség jön majd létre, akik helyi szinten is aktívan bekapcsolódnak majd a fejlesztésekbe.
A lelkes fiatalok ugyanis nemcsak egymással oszthatják meg a tudásukat, nemcsak egymással foghatnak össze. Helyi szinten is mozgatórugóivá, aktív részeseivé válhatnak a közösségfejlesztésnek, bármilyen helyi kezdeményezésnek.
Erre most lehetőség is nyílik, hiszen a 2014-2020-as vidékfejlesztési program számukra is kínál perspektívákat, akár együttműködésekben, akár önálló fejlesztésekben gondolkodnak. 
Az ősz folyamán induló Leader-es Helyi Fejlesztési Stratégiák közös tervezésébe, civil párbeszédébe is bekapcsolódhatnak.
De nézzük, milyen programra számíthat, aki ellátogat a Gyüttment Fesztiválra:
- Szakmai beszélgetések, előadások, információ megosztás, amelyek megkönnyítik a "gyüttmentté" válást,
- Gyüttment életpálya modellek bemutatása,
- Családi és gyermekprogramok, játékok és főzőversenyek,
- Hagyományőrző és természetbarát építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldások, praktikák bemutatása,
- Közös építés, főzés, kertészkedés, közös alkotói workshopok,
- Kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok, zenekarok részvételével,
- Termelői piac, ahol mesteremberek alkotásai is jelen lesznek,
- Adomány alapú háztáji konyha helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból,
- Ingyenes nomád kemping környezetbarát zuhanyzóval, komposztvécével.
A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nógrádi és baranyai Szervezete is képviselteti magát, hogy szakmai tanácsokkal támogassa a gazdálkodásba kezdő fiatalokat és társadalmi szerepvállalásra buzdítsa őket.
Jól tudjuk, erre nagy szükség van, hiszen az elöregedő vidéki társadalom negatív tendenciájának megfordításában, a falusi tradíciók és a helyi környezeti értékek megőrzésében kiemelkedő szerepe lehet a tudatos gondolkodású, aktív, családalapító fiatalok helyben maradásának és betelepedésének.
További információk a kezdeményezésről: