2015. március 24., kedd

Kedden tárgyalja az ET bizottsága az autonómiapárti határozatokat

2015. március 23. MTI
Az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága keddi ülésén vitatja meg a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.
Az eseményre Strasbourgba utazott Klárik Attila Kovászna megyei önkormányzati képviselő, a monitoring bizottság tagja és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a kongresszus póttagja, akiket Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is elkísért. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikusokkal tartott a remélt meghallgatásra Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére eddig 50 székelyföldi önkormányzat fogadta el azt a határozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy egy Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, amely számára sarkalatos törvény szavatolná az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv lenne a magyar is.
Forrás: bumm.sk
A monitoring bizottság 2014 júniusában tartott chișinăui ülésén két érintett polgármester, a makfalvi Márton Zoltán és a gyergyószentmiklósi Mezei János kívánt tájékoztatást nyújtani a székelyföldi autonómiatörekvésekről, de ezt nem tehették meg. A bizottság román tagja azt javasolta, hogy ne tárgyaljanak a székelyföldi határozatokról, de csak a vita elnapolását sikerült elérnie. A székelyföldi elöljárók ezt követően Sepsiszentgyörgyre hívták ülésezni a bizottságot, de az nem tett eleget a meghívásnak. A portugáliai Matosinhosban tartott februári ülésen a székelyföldi érintettek távolléte miatt halasztotta el a monitoring bizottság a téma megvitatását.
Az SZNT korábban a Románia által is ratifikált Helyi Autonómia Európai Chartáját idézte, mely előírja, hogy ,,lehetőség szerint ki kell kérni idejében és megfelelő módon a helyi hatóságok véleményét a tervezés és döntéshozatal szakaszában minden olyan kérdésben, amely közvetlenül érinti őket".
A tanács álláspontja szerint a romániai régiók kialakítására készülő bukaresti kormány elmulasztotta az önkormányzatok megkérdezését, és a székelyföldi autonómiapárti határozatok ezt a konzultációt akarják kikényszeríteni.
A történelmi Székelyföldet is magába foglaló Kovászna, Hargita és Maros megyében a kormányt képviselő prefektusok valamennyi autonómiapárti önkormányzati határozatot megtámadtak a közigazgatási bíróságon. A határozatok egy részét már érvénytelenítette a bíróság.