Kerti Kalendárium (2015-4. szám)
Pap Edina 2015.03.30.

Az ánizs magja már 4-5 oC-on csírázik, a csíranövények az enyhébb fagyokat károsodás nélkül elviselik. Paprika, paradicsom és uborka közelébe érdemes vetni, mert jó mézelő növény, vonzza a méheket.
A koriander magjának csírásázáshoz is elegendő a 4-6 oC. Nagyon fényigényes növény. A csírázástól a tőlevélrózsa kialakulásáig sok nedvességet igényel. Kezdeti növekedése lassú, ezért állandóan gyomláljuk az állományt.
A konyhaköménynek a házikertekben az egyéves változatát termesztik. Vízigényes növény, emellett meszes talajt és a sok nitrogént is igényel. Magját 2 centiméter mélységbe vessük.
A kapor bármely talajtípuson jól fejlődik. A magból kikelő fiatal növények jól tűrik az enyhe fagyot. A bőséges öntözést magas zöldhozammal hálálja meg. Lehetőleg ne szabályos sorba, hanem a zöldségfélék, leginkább a hagyma és a sárgarépa között elszórtan, a zöldségmaggal összekeverve vessük el. A kapor nemcsak illatos ízesítő, hanem távol tartja a haszonnövényektől a rovarkártevőket. A kaprot egész nyáron át újravethetjük, de megvárhatjuk felmagzását, és a földre hullott kikelő magokból a nyár végén friss, zsenge növények fejlődnek. Az elfekvő magokból a következő évben kelnek ki a növények, így nincs gondunk az újravetéssel. Ahhoz, hogy folyamatosan szedhessünk zöldkaprot a kertből, nyár végéig néhány hetes gyakorisággal, szakaszosan vessük. (1. kép)
A zamatos turbolya a kaporhoz hasonlóan augusztusig egész évben folyamatos vethető, legkorábban március közepén, 30-40 centiméteres sorállásban. A túl sűrű állományt egyelni kell. A zamatos turbolya félárnyékos, kissé hűvös helyen terem jól, tűző napon és száraz körülmények között levele vörösre színeződik. Friss hajtásai már a magvetéstől számított ötödik-hatodik héten szedhetők. A növény a termőhely megválasztásán túl különösebb ápolást nem igényel. 20-30 centiméteres friss hajtását még a virágbimbók megjelenése előtt szedjük le. A frissen fel nem használt növényi részek fagyasztással tartósíthatók, de fűszerecet is készíthető belőle. (2. kép)
Április elején vessük szabadföldbe a sáfrányos szeklice magját. Napsárgára vagy vörösre színeződő virágszirmaiban igen értékes sárga festékanyagok találhatók, amelyek természetes textil- vagy ételszínezékként alkalmazhatók. Megszárítva sokáig díszít, kedvelt szárazvirág-kötészeti alapanyag. A háztartásban húslevesek színezésére használhatjuk, de csak mértékkel adagoljuk, mert igen intenzíven fest. Teája nyálkaoldó hatású.

A majoránna meleg- és fénykedvelő, emelett meglehetősen tápanyag- és vízigényes fűszernövény. Magja 10-12 fokon csírázik, március végétől vethető. A talajt „asztallap simaságúra” munkáljuk el, és a vetésmélység ne legyen több 0,5 centiméternél.
A borsfű vetését is elkezdhetjük március végén. Magját nagyon sekélyen, fél-másfél centi mélységben vessük el, azután hengerezzük. Környezeti igénye a majoránnáéval azonos, ám a borsfű kevesebb vízzel is beéri.
A barna és a fehér mustár vetését március végéig be kell fejezni. A vetésmélység 1-1,5 cm lehet. Magjuk már 4-5 fokon csírázik, a csíranövények jól tűrik az enyhe fagyot. Nem tápanyagigényes fajok.
Palántáról
A bazsalikomot palántáról a legcélszerűbb szaporítani, amihez a magot március második felében vessük fólia alá, vagy lakásban, cserépbe. A bazsalikom magja fényen csírázik, ezért ne takarjuk földdel, de alaposan nyomkodjuk a talajhoz! Ha palántaágyba, szórva vetettünk, a kikelt növényeket csoportosan tűzdeljük át cserépbe, és csak május végén ültessük ki a szabadba, napos, világos, meleg fekvésbe. Április végén, május elején a bazsalikom állandó helyre vetésével is próbálkozhatunk. Alapfeltétele a jó vetőágy és a vetés utáni hengerezés. Rendszeresen, mérsékelten öntözzük.
Tőosztás

A borsosmenta gyöktörzse annál gyorsabban nő és terebélyesedik, minél többször vágjuk a növényt. A túlburjánzás megakadályozására a borsosmentát cserépbe ültessük, amit a fűszerkert valamely pontján elhelyezve mutatós látványi elem.
(3. kép)
A citromfű jól szellőző, könnyen átmelegedő, ugyanakkor folyamatosan nedvesen tartott, tápanyagban gazdag talajban fejlődik jól. Napos, meleg fekvésbe ültessük.
Jó tudni
Mivel a legtöbb fűszernövényünk mediterrán származású, meleg, napos fekvésű helyet válasszunk számukra, ahol napközben legalább hat órán át éri őket a napfény.
Tápdús, jó vízvezető képességű talajon teremnek a legjobban, bár legtöbbjük a soványabb talajokon is megél.
Célszerű a fűszerkertet a házhoz közel elhelyezni, hogy főzés közben a háziasszony csak kiléphessen egy-egy szál kaporért, borfűért, vagy zsályáért.
Az évelőkből (citromfű, zsálya, kakukkfű, rozmaring, borsmenta) elegendő egy-két tövet ültetnünk, de az intenzív illatú és ízű egynyáriakból (bazsalikom, majoránna, zamatos turbolya) sem kell több 3-4 növénynél, mert csak keveset használunk belőlük.
A kapor, a fokhagyma és a metélőhagyma viszonylag gyakran és nagy mennyiségben fogyasztott zöldfűszerünk, ezért ezekből többet vessünk.
A kapor, a konyhakömény, a metélőhagyma, a levélpetrezselyem és a zamatos turbolya önszaporító, kipergett magjából a következő évben új növények fejlődnek.