2015. január 10., szombat

Amit nem tudott a talajbaktériumokról

2015. január 07.agroinform.hu
A talajbaktériumok – funkciójuk egy részéből adódóan – a növénytermesztés, azon belül is a tápanyag-gazdálkodás és a növényvédelem integrális részei.
A talajbaktériumok helye a termesztéstechnológiában
Szemben a kémiai termékekkel (növényvédő szerek, műtrágyák) azonban, a mikrobiológiai termékek felhasználása lényegesen nagyobb technológiai fegyelmet igényel.
A termesztés során a talajbaktériumok a felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, hosszabb távon akár megszüntetni. A talajbaktériumokat tehát nem az említett termékek helyett, hanem azok mellett kell és érdemes alkalmazni, így konzekvens alkalmazás esetén lényegesen jobb (80-90% körüli) műtrágya-hasznosulás és hatékonyabb növényvédelme érhető el.
Kétkedésből bizalom
A talajbaktériumokkal szemben sokan fenntartásokkal élnek. Sajnos ebben jelentős szerepet játszanak maguk a baktériumkészítmények egyes gyártói, a kusza engedélyokiratok, a félrevezető kommunikáció, az egyértelmű alapismeretek, valamint a piac hatósági szabályozásának hiánya. Az AGRO.bio nem kevesebbet vállal, minthogy kitartó és korrekt munkával, összehasonlító kísérletek beállításával, a ma még kétkedőket meggyőze a talajbaktériumok fantasztikus hatásáról.

Baktérium = baktérium?

Ma sok termelő, a gyakran helytelen kommunikáció miatt, nem tesz különbséget a talajbaktériumok között, és úgy értékelik, tulajdonképpen mindegy is, melyik baktériumtrágyát használják. Ez óriási hiba. Ahogy nem tehetünk egyenlőséget a tejsavbaktériumok és az E-coli között, vagy az Erwinia amylovora (tűzelhalás) baktérium és a Pneumococcus (pl. tüdőgyulladás) baktérium között, úgy a talajbaktériumokat tartalmazó termékek között sem lehet egyenlőséget tenni.
Igazán bizalmi termékek
A talajbaktériumok pozitív hatása a talajokra, a műtrágyák hasznosulására, a humifikációra, a talajszerkezet építésére és javítására, stb. bizonyított tény. Ezeket a pozitív hatásokat csak konzekvens használat után lehet igazán észlelni. A talajbaktériumok fenti, áldásos hatása azonban ritkán mutatkozik meg egy vegetáció alatt, ezért azoknak, akik rövidtávon gondolkodnak, nem is ajánljuk ezeket a termékeket. A BactoFil® termékek talajépítő tulajdonságainak köszönhetően minőségi változáson megy át a kolloid rendszer, javul a vízháztartás és a teljes talajszerkezet. A művelhetőség javulása a munkagépek üzemanyag fogyasztásával mérhető, amely pl. 20-30%-os megtakarítást is elérhet egy kötött talaj esetében.
Nitrogénkötés azonnal
A talajbaktériumoknak vannak természetesen azonnal mutatkozó hatásai is. Ilyen a hormon- és vitamintermelés. Nagyon fontos azonnali hatás a nitrogénmegkötés, amelynek mértékét sokan eltúlozzák. A világon a leghatékonyabbnak tekintett törzsek az Azotobacter és Azospirillum. A Pasteur-intézet szerint az előbbi 15-25 kg, az utóbbi 60-80 kg nitrogén (N) (és nem 180 kg N!!!) biológiai hatást képes biztosítani szántóföldi körülmények között. Ezt is úgy kell értelmezni, hogy a vegetáció alatt folyamatosan biztosítják a nitrogént, melyet részben a talaj porózus részeiben lévő levegőből kötnek meg, részben a talajban lévő szerves vegyületekből szabadítanak fel. Ha figyelembe vesszük a nagyadagú nitrogén viselkedését a vetés előtt kijuttatva, vagy a csapadékhoz kötött nitrogénhasznosulási eredményeket, akkor ez felbecsülhetetlen értékké válik.
Azotobaceter és azospirillium

Divat vagy érték?
A biotermékek termelésbe állítása is egyfajta divathullám lett, azonban legyen teljesen világos, mindent elkövethetünk a felszínen „bio” címszó alatt, de amíg a talaj „beteg”, addig biotermelésről beszélni teljesen felesleges. A talajok egészségi állapota pedig a talajbaktériumok használatával állítható helyre és tartható meg.
Tamás István