2014. december 24., szerda

Szűkülő lehetőségek a Nyárád- és Küküllő mentén

Bakó Zoltán | 2014.12.23.
Kiesnek a Nyárád- és a Küküllő-mente gazdái a legelőtámogatási rendszerből. Ha eddig megszabott feltételek mellett lehetett úgy kaszálótámogatást igényelni, hogy a széna is felhasználható volt, az új uniós költségvetési időszakban csak akkor igényelhető uniós támogatás a kaszálókra, ha a gazdák vállalják, hogy csak augusztusban és csak kézzel kaszálják le a földeket. De ez is csak akkor, ha a rendkívül ritka madárfajtának, a harisnak élőhelye a legelő.
Az új rendszerben a marosszéki magyar gazdák gyakorlatilag elesnek az uniós kaszálótámogatásoktól

Módosul a magas természeti értékű kaszálókra (HNV) vonatkozó környezetkíméléses gazdálkodói támogatási forma a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszakra. A megyebeli gazdáknak azonban érdemes alapos megfontolás után pályázni a támogatásokra.
A korábbi HNV támogatás első csomagja azt írta elő, hogy a kaszálást csak július elseje után végezzék. Ehhez lehetett csatolni a második csomagot, amely azt követelte meg, hogy a kaszálás kézzel történjen. A jelenlegi módosítás azt írja elő, hogy a tengerszint feletti 600 méteres magasságig terjedő területeken már június 15-étől lehet kaszálni, ugyanis július 1. után a széna már gyenge, esetleg alkalmatlan is takarmányozásra (az ennél magasabban fekvő területeken marad a július elsejei időpont a kaszálás elkezdéséhez). Az alaptámogatás kérhető traktorral történő kaszálás esetén is. Erre lehet még rákérni a plusztámogatást, amennyiben a pályázó vállalja, hogy kézzel vagy kisgéppel kaszál.
A harisos rendszer keretében csak kézi- és késői kaszálás esetében igényelhető támogatás
Nagy Péter Tamás leköszönő mezőgazdasági államtitkár viszont néhány nappal ezelőtt egy nagyernyei találkozón elmondta, a Nyárád- és Küküllő mentén levő területeket kivették a HNV támogatási rendszerből, helyette haris-támogatás kérhető, amennyiben a gazda úgy dönt, hogy az megéri neki. Ennek lényege, hogy nincsenek választható alternatívák. A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy augusztus 1. után és csak kézzel kaszál. Ez azt jelenti, hogy nő a megszerezhető támogatási összeg, de ezzel párhuzamosan a munkaráfordítás is, fordított arány jelenik meg a munkabefektetés és az elérhető többletjövedelem között. Az államtitkár szerint a harisos támogatást nem fogják sokan igényelni, ugyanis nálunk már egyre kevesebben kaszálnak kézzel. Aki harisos területen lakik, nem kaphat környezetkímélő gazdálkodásért pluszpénzt, csak akkor, ha július 31. után és csak kézzel kaszál. Kérdés, hogy ez megéri-e a gazdának, ugyanis a széna minősége jóval alacsonyabb a kései kaszáláskor. Ráadásul kevesebb pénzt kap, mint ha a HNV-ben kézzel kaszálna, pedig ott le lehet vágni a füvet már június 15. után, a harisban meg csak másfél hónappal később.
A HNV-ben választhatja azt, hogy traktorral kaszál (igaz, kevesebb pénzért). A harisban nincs ilyen lehetőség – csak kézzel és csak későn lehet kaszálni. Ráadásul a gazdáknak meg kell érdeklődniük a környezetvédőktől, madárvédő egyesületektől azt is, hogy a kaszáló haris-élőhelyként meg van-e jelölve, nyilván van-e tartva, ellenkező esetben ugyanis nem igényelhető a támogatás a védett faj hiányában.
Arra a kérdésre, hogy akkor mégis mi lenne jó a megyebeli gazdáknak, a leköszönő államtitkár így válaszolt: a legjobb az lenne, ha úgy módosítaná a szaktárca a rendszert, hogy mindenhol lehessen pályázni a HNV-re (mint eddig), a harisos támogatás pedig úgy jelenne meg, mint egy ezen felüli alternatíva. Vagyis: ahol van haris, ott lehessen igénybe venni ezt. További javítási lehetőség lenne, hogy ne zárják ki a kisgéppel való kaszálást a harisos területek támogatásából. Mert a jelenlegi felállás szerinti rendszerben van még egy kalkulációs hiba is: ha valaki a HNV-ben választja a kézi kaszálást, akkor több pénzt kap, mint a harisban, pedig ez utóbbiban is kézzel kell kaszálni, de sokkal később, amikor már nem jó minőségű, esetleg teljességgel használhatatlan is a széna.
Kaszálótámogatási változatok

1. változat
2. változat
3. változat
Haris

HNV
HNV + kisgép
HNV + kézi kaszálás
kézi kaszálás
Támogatás összege
139 euró/ha
160 euró/ha (139+21)
246 euró/ha (139+107)
244 euró/ha
Kaszálás időpontja
június 15., vagy július 1.
június 15., vagy július 1.
június 15., vagy július 1.
július 31. után
Kaszálás módja
traktorral is
kis gépi kaszával
csak kézi kaszával
csak kézi kaszával