2014. október 25., szombat

Tamás Gazda Tanácsai - októberre (5.)

Kalydi Tamás Szaktanácsadó Mobil: 0630 816 4219 E-mail:kalydi.tamas@hollandalma.hu
Itt van az ősz itt van újra… és ezzel együtt a rengeteg feladat, főképpen az alma betakarítása és az ezzel járó szervezési, értékesítési feladatok. Idén rekord mennyiségű termés várható, sajnos magas ipari áruhányad mellett. A rekord az ipari és az étkezési gyümölcs árára is érvényes, de negatív irányba. Ez a helyzet az elmúlt két évtizedben nem először fordul elő. Ha most sem változtatunk a szemléletünkön, akkor még évek múlva is ki leszünk téve hasonló kellemetlen meglepetéseknek.
Ipari helyett inkább étkezési alma
A kettős hasznú, vagy kizárólag ipari almatermesztés már sohasem lesz jövedelmező! A sűrítmény világpiaci ára által szabályozott folyamatok nincsenek tekintettel a tradíciókra. Az ipari célültetvényeken termelt alma önköltsége már nem szorítható a kialakult árak alá.Sokan már az objektíven szükséges ráfordításokat sem adják meg az ültetvényeknek. Nem metszenek, elhanyagolják a kondicionálást, tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet. Ennek ellenére sem tudnak rentábilisan ipari almát termelni. Vegyük tudomásul, a magyar almatermesztésben egy korszak lezárult, befejeződött az ipari alma hazai pályafutása. A léalma termesztése többé nem lehet termelési cél, léalma (sajnos) képződik magától is, még a legintenzívebben ápolt kertekben is. 
Egyértelmű, hogy hazánkban a léalma mennyisége és ára nagy mértékben befolyásolja az étkezési alma árát is. Ez jól látható ebben az évben is, hogy a dömping mennyiségű léalma ára közvetetten „lefejezi” az étkezési alma piacát is megingatva ezzel a termesztői társadalom egy részének a minőségi almába vetett hitét. 
Van aki költségcsökkentés céljából az ültetvény ápolását egyszerűen abbahagyja. Van aki eleve a rezisztenciával rendelkező fajtákra úgy tekint, mint amivel az ég adta világon semmit sem kell tennie és van az a termelői réteg, akinek, akár „Re” akár konvencionális alma ültetvénye, akkor is szívvel-lélekkel műveli és ápolja azt. Mert ők jövőre is ebből akarnak megélni. 
Aki a jövőt tervezi, már nem telepít ipari fajtákat. Az újdonságok közül pedig olyanokat választ, amelyek megfelelnek az új fogyasztói igények által támasztott követelményeknek. A fogyasztó friss, alacsony vegyszerterhelésű, vagy vegyszermentes, ugyanakkor finom, tetszetős és megfizethető almát szeretne. Ezeknek a követelménynek tökéletesen megfelelnek a Naturalma® Program fajtái, a Luna®, aSirius®, az Orion®, a Red Topaz® és a Rozela®. 

A kitermelés elkezdődött
Egy-két héten belül elérkezik a telepítés egyik fő időszaka, mely egészen a komolyabb talajfagyokig tart. Október 20-án faiskolánk is megkezdte a kitermelést, hogy felkészülten várhassuk vásárlóinkat. 
Mire kell odafigyelni telepítéskor?
Az ültetvény létesítésekor feladatainkat jó ha előre átgondoljuk és megtervezzük. Az oltványok átvételekor kérjenek szakmai tanácsot, vagy telepítési útmutatót. Többek között a következőkre figyeljünk: egyenes törzs, sérüléstől mentes ép gyökérzet. Az ültető gödörbe műtrágyát és szerves trágyát soha ne tegyünk úgy, hogy az közvetlenül a gyökérrel érintkezzen, mert perzselést okozhat. A tápanyagokat csaka talajjal elegyítve szabad az ültető gödörbe tenni. Ősszel kerüljük a nitrogéntrágyák és a talajfertőtlenítők használatát, hiszen már úgy sem fejtik ki hatásukat, csak problémát okozhatnak. 
Az ültető gödör legyen olyan, hogy a gyökér kényelmesen elférjen benne. A gyökereket mindig vágjuk vissza, mintegy 2/3-ra. Az oltás vagy a szemzés mindig a talaj felszín fölött legyen, ülepedésre is számítanunk kell. Alkalmazzunk agyagpépezést, - ami nem más mint víz, + talaj + 1,5 liter BISTEP/100 liter víz kombinációja. Ebbe kell belemártanunk közvetlenül ültetés előtt. Ültetés után várjuk az esőt. De ha nem jön az öntözés kötelező! 
Nagyon fontos a rágcsálók és a vadak elleni védelem. Amire az egyedi facsemete védőháló és a kerítés kombinációja sem mindig jelent biztos megoldást, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres ültetvénybejárásról. Minden szakmai előírást tartsunk be, hiszen az ültetvényeinket évtizedekre tervezzük! 
Aktuális feladatok az ültetvényben 
Minden kultúrában a betakarítás után egyik legfontosabb egy úgynevezett lemosó „fertőtlenítő” permetezés elvégzése, magas lémennyiséggel. 
A meggy esetében a hosszan tartó és az elhúzódó virágzás miatt a termést szakaszos érés jellemezte, ezért a betakarítás is vontatott volt. A csapadékhiány és az ebből adódó méret problémák, valamint a meggy alacsony felvásárlási árának köszönhetően a fán maradó termés, és a szüret után elmaradó növényvédelmi kezelések miatt látható jelei vannak a kórokozók felszaporodásának (Brumeriella). 
A levélbetegség miatt vannak ültetvények ahol a korai lombhullás a 60-70%-ot is elérte. Mindez megelőzhető betakarítás utáni rezes/rézhidroxid/rézszulfát kezelésekkel. A fán maradt gyümölcsök múmiái, a rügyek és a fa repedései, a gyomnövények jó táptalajai lehetnek a C.gloeosporioides és egy másik veszélyesebb faj a C. akutátum (a meggy gyümölcs rothadásáért felelős) alattomos kórokozóinak az átteleléséhez. Megfigyelhető, hogy a jó tápanyag ellátású, jó kondícióban lévő ültetvény fáin a levelek üde zöldek, és csak az ősz végi fagyokkal hullnak le. 
Az őszi lombfagyás 
Az ősz előrehaladtával egyre valószínűbbek a hirtelen lehűlések, esetleg a tartósan megmarad őszi fagyok. A fára ráfagyott rozsdabarna levelek nem a legszebb látványt nyújtanak, csak a szeles novemberi esőkkel hullnak le. Ezek a lehűlések különbözőképpen hatnak gyümölcsfáinkra, akár fajtától függően is. A korai erős fagyok megakadályozzák, hogy a levél optimálisan beérjen. Még a fás részek szállítószövetei is károsodhatnak. 
Az őszi lombfagyás által okozott kár mértékét nagyban befolyásolhatja a fa lombjának növény egészségügyi állapota, a növény kondíciója, tápanyag ellátottsága és a rügydifferenciálódás mértéke. 
Az év második felében előforduló, szokatlanul csapadékos időjárás és a néhány napja még előforduló 25-27 oC fokos napi hőmérsékleti szélsőségek, okozta stressz hatások mérséklésére, valamint a kórokozók, és kártevők ellen, ajánlatos az alma betakarítása után egy lombon keresztüli kezelés. (Bistep 2 l/ha + rézhidroxid hatóanyag 2 l/ha). 
Az időjárás előrejelzésekre alapozva, de mindenképpen még a komolyabb őszi fagyok előtt, egy karbamidos kezelés aktuális, 30 – 40 kg/ha dózisban az átlagnál jóval magasabb egy hektárra kijuttatott vízmennyiséggel.
Üdvözlettel: Tamás Gazda