2014. április 26., szombat

Kertésznaptár: Hová ez a sietség?

Mintha már május közepén járnánk, úgy sokasodnak a melegigényes zöldségfélék palántái a piacok polcain – tapasztalt kertésznek kell lennünk ahhoz, hogy ellen tudjunk állni a nagy kihívásnak. Pedig csupán áprilist írunk, hol vannak még a májusi fagyok..?

Fotó: Ujvári Sándor

- Komoly kockázatot vállal, aki május közepe (a fagyosszentek időszaka) előtt ülteti be a kertjét a melegigényes és fagyérzékeny zöldségpalántákkal. Különösen, ha a talaj menti fagyok ellen nem védekezik fátyolfóliával, fóliaalagúttal vagy az egyes növényekre helyezett fóliasüveggel. De ha védekezik is a kertész, vagy netán elmaradnának e fagyok, az is csak a palánták túlélését jelentené. Mert ahhoz, hogy meginduljon a tényleges, erőteljes fejlődésük, 20-25 fok közötti nappali hőmérsékletre van szükségük, ami leginkább május közepétől várható. Ennél alacsonyabb hőfokon vontatottan fejlődnek, 14 fok alatt pedig egyszerűen leállnak. S hogy melyek a türelem próbáját jelentő zöldségfélék? Bizony, ide tartozik a paradicsom és a zeller is, noha nem kívánnak annyi meleget, mint például a paprika, de ezek fejlődése is 20 fokon, illetve a fölötti hőmérsékleten a legideálisabb, ezért nem érdemes sietni velük. A paprika, az uborka, a tojásgyümölcs, a cukkini és a csillagtök május közepi kiültetéséhez viszont nem férhet kétség.
- A gyümölcsösben hamarosan elkezdhetjük a lombtrágyázást. Nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékletű a víz, amit a hígításhoz használunk. Tizenöt fok alatt ugyanis jelentősen csökken a lombtrágyák oldékonysága, 21 fok fölött pedig bizonyos vegyületei gázosodhatnak és így elillanhatnak. A lombtrágyák általában jól keverhetők a növényvédő szerekkel, azt az aranyszabályt azonban tartsuk be, hogy egyszerre három szernél többet ne permetezzünk ki (azaz alkalmanként egy-egy rovarölő, gombaölő szer, lombtrágya).
- Vessük a csemegekukoricát. Javasolt tenyészterület: 60 x 30 centis sor- és tőtávolság; a magokat laza homokon 6-7, kötött talajon pedig 4-5 centi mélyre vessük. A fajták egész özönéből válogathatunk, ám nem árt tudni, hogy a kedveltebb, legédesebb ízű csemegekukoricák igényesebbek is a környezetük iránt, így ha azokat nem elégítjük ki (például szárazságban nem öntözünk), csalódnunk kell bennük.
- A fiatal szőlőben ne feledkezzünk el a harmatgyökerek eltávolításáról, mert ha meghagyjuk, idővel az oltott rész elválik az alanytól