2014. március 26., szerda

BAKONYI TAVASZI KRUMPLI PIACOK MINDEN SZOMBATON MÁRCIUS 22-TŐL ÁPRILIS 26-IG!

–Eszter Vajda is my mother! társaságában.
Ebben az évben is folytatjuk a sarpo mira, magyar nemesítésű, fitoftóra és vírus rezisztens burgonyafajta propagálását. Elmondjuk tapasztalatainkat a kiskerti termesztésről, a fajta kiváló tárolási tulajdonságairól. Elmeséljük a nemesítő család és a fajta regényes történetét. Majd megkóstoljuk krumplis lángos és krumplis rétes formájában. 
Milyen "gyümölcs" az a Sarpo Mira? - tette fel nekünk egyik olvasónk tavaly a kérdést.
A sarpo mira egy magyar nemesítésű burgonyafajta. Nevének első tagja, a zirci illetőségű, magyar nemesítő Sárvári család és az angol potato, azaz burgonya szó összetételéből ered. Nevének második tagja latin eredetű női név, Mirabella rövidítése, jelentése csodálatos.
A fajta különlegessége abban áll, hogy a hagyományos kárpát-medencei magyar fajtákba az 1970-es években latin amerikai vadfajtákat kereszteztek, majd évtizedes nemesítő munkával olyan vírus és fitoftóra rezisztens burgonya családot hoztak létre, amely nem hajlamos a leromlásra, kiskertekben évtizedekig visszaültethető. A régi magyar parasztfajtákhoz hasonlóan a vetőanyag visszafogást ki-ki saját kiskertjében elvégezheti, s ezzel a vetőanyag önrendelkezés útjára lép.
Az 1990-es években a kutatási eredmények részben külföldre kerültek, így a burgonya család három fajtája: a Sarpo Mira (rózsaszín, késői), a Sarpo Una (rózsaszín, korai) és a Sarpo Axona (sárga) az Európai Unióban lett bejegyezve. A Sárvári család a 2009-2010-es években kísérletet tett a fajták hazai termesztésére. További információk elérhetők itt:
Az Akli Majorért Műemlék Alapítvány 2009-2010-ben tárolta a Sárvári család által termesztett vetőanyagot. A család devizahitel válság következtében kialakult kilátástalan helyzete láttán minden erőnkkel támogattuk az értékesítést, majd májustól mindent megtettünk a magára hagyott vetőanyag elhelyezéséért, mely szervező munkában óriási segítséget nyújtott a Magyarok Szövetsége. 
Sajnos minden erőfeszítésünk dacára a vetőanyag nagyobb része nem került földbe, a rákövetkező évre megsemmisült. Furcsa fintora a sorsnak, hogy az általunk utolsó pillanatig őrzött genetikai értéket (mely két évvel a betakarítás után még mindig életképes volt, és a raktárban, kínjában apró gumókat termett) egy holland agrár egyetemista önkéntesünkkel toltuk ki napokon keresztül a trágyadombra. Talán nem közismert, de a ma már „történetinek” tekintett magyar burgonyafajták (ella, rózsa, gülbaba) 1970-es évekbeli térvesztéséért, illetve genetikai eltűnéséért a holland burgonya fajták agresszív térnyerése a felelős. 
Elmondhatjuk, hogy a szinte emberfeletti közösségi erőfeszítésnek köszönhetően, a fajtát az utolsó pillanatban sikerült a kertművelő közönség szélesebb köreivel megismertetni, több száz magyar család kiskertjébe eljuttatni - a nemesítő nagyapa szellemisége szerint. Több éves tevékenységünknek köszönhetően ma már ismert a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Vajdaságban, Burgenlandban. Nehezebb körülmények között élő határon túli területekre díjmentesen juttattunk el vetőanyagot. 
A rákövetkező évben azzal szembesültünk, hogy a fajtát ugyan el kezdték keresni a kiskert tulajdonosok, de ezek informálását senki nem vállalta magára. Így ragadt rajtunk sarpo mira, mint szamáron a fül.
A feladatnak azóta is eleget teszünk. Annál is inkább, mert ezen tevékenységünk során egyre több ismeretet szerzünk a vetőanyag monopóliumok kialakulásáról és aggasztó térnyeréséről, ezzel párhuzamosan az eltűnő tájfajták sorsáról, vagy inkább sorstalanságáról. Lásd itt: Monsanto szerint a világ http://www.youtube.com/watch?v=IMiuh-UnqbE
Saját gazdálkodásunk, helyi termelői piac szervezésünk során rádöbbentünk az élelmiszer önrendelkezés rendkívüli jelentőségére, melynek elválaszthatatlan része a vetőanyag önrendelkezés!
Mivel alapítványunk ugyan non profit, de nem for deficit, a tavalyihoz képest jelentősen egyszerűsítettük ügymenetünket, melynek módja a következő. A megadott árlista alapján vevőinknek 10, 20 illetve 30 kg-os csomagokat postázunk az alábbi tartalommal, az alábbi árban.
10 kg sarpo mira burgonya + posta költség: 4.500 Ft
20 kg sarpo mira burgonya + posta költség: 7.500 Ft
30 kg sarpo mira burgonya + posta költség: 10.500 Ft
5 kg sarpo mira + 5 kg Dudarit + posta költség: 4.000 Ft 
15 kg sarpo mira + 5 kg Dudarit + posta költség: 6.900 Ft
25 kg sarpo mira + 5 kg Dudarit + posta költség: 10.000 Ft
20 kg Huminit + posta költség: 5.400 Ft
E-mailben történő megrendelés után, melyben kérjük feltüntetni
- a megrendelés tartalmát
- a megrendelő nevét, címét, telefonszámát, e-mail címét,
- a számlázás nevét, címét,
- a postázás nevét, címét,
az alapítvány az alább megadott bankszámlaszámára történő utalást követő 5 munkanapon belül a csomagot az e-mailben a megadott címre postázza. A posta indulásáról, az érkezés várható idejéről, a csomag postakódjáról e-mailben értesítést küldünk. 
E-mail cím: vajdaeszti@freemail.hu
Akli Majorért Műemlék Alapítvány
Bank: Zirci Takarék Szövetkezet
Bankszámla szám: 73900030-11064916
Banki utaláskor a közlemény rovatba kérjük feltüntetni a megrendelő nevét.
AKI VÁLLALJA AZT, HOGY A BURGONYÁT SZOMBATI PIACUNK NYITVATARTÁSI IDEJÉBEN VESZI ÁT, EZZEL MEGJELENÉSÉVEL ÉS VÁSÁRLÁSÁVAL TÁMOGATJA HELYI TERMELŐI PIACUNKAT, A BURGONYÁT 280 FT/KG HELYETT 200 FT/KG ÁRON VÁSÁROLHATJA MEG. 
EZ AZ ÁR KIZÁRÓLAG SZOMBATONKÉNT 9.00-14.00 ÓRA KÖZÖTT ÉRVÉNYES.