2014. február 4., kedd

Fauna Alapítvány - Képzés a fenntartható fejlődésről

A HANGYA-gazdák egyesületi szinten vette fel a kapcsolatot a Fauna Alapitvány vezetőségével. Ezúton is igyekszünk e kapcsolatot tovább fejleszteni , arra kérve a megyei Hangya-vezetőket hogy ismertessék az alábbi képzésformát. Köszönjük a Balogh Judit elnökasszonynak késszéges válaszait, amiből az is kiderült, hogy mennyire fontos a FAUNA Alapitvány vezetőségének a Kárpát-medencei kiterjesztés, hiszen lehet, hogy nem vagyunk egyformák, de ugyanabba a "Közösségbe" kell tartoznia minden természet-, és állatszerető embernek! Fontosnak érezhető, az is hogy a régi erdélyi- és Duna-menti közösségben a Kaláka-Mozgalom, csak mint az ehhez tartozóknak a közössége jelenithető meg az ajánlott Kaláka-Körökben a régi Hangya-Gazdakörök modellje alapján is. A közösségi épitkezésben a Kaláka-Gazdaköröknek ezután is fontos szerepe lesz és ezt úgy a FAUNA, mnt a HANGYA-gazda egyesület vezetése is bizonyithatja, hiszen eddig itt Erdélyben is 6 megyében alakultak meg ilyen Gazdamagok.  Ime az ismertetés:(EH) 
http://faunaalapitvany.hu/kepzes-a-fenntarthato-fejlodesrol/
Fenntartható= bölcs életmód, élethosszig tartó környezet- és társadalomtudatosság - interaktív felnőttképzés
1. Mit jelent a fenntartható életmód? Mi az ökológiai lábnyom? Öko-cimkék, kék-technológiák. Életút-elemzés. Alternatív közgazdaság: jólét vagy jól-lét? Környezetkímélő háztartás.
2. A víz élet. Ivóvízkészletünk megőrzése: vízbázisvédelem. A lakossági részvétel kötelezettség az EU Víz Keretirányelvének végrehajtásában.
3. Levegőtisztítás természetesen. A környezetileg káros klímaberendezések és egyéb elektromos és vegyi beavatkozásokkal szemben a növényzet, a forgalom-csökkentés, az alternatív energiahasználat, a helyes állattartás és a parlagfű- és hulladék-mentes környezet szerepe a legfontosabb a levegő jó minőségének megóvásában.
4. Anyaföldünk – földanyánk, Gaia. Talajaink termékenységének megőrzése, vegyszermentes javítása, környezet-megóvó mezőgazdálkodás, komposztálás, remediáció. Az (öko)falvak a városok rekreációs és élelmiszerellátó partnerei: FALU-VÁROS ÚJSZÖVETSÉG.
5. Mire jó, hogy nem vagyunk egyformák? Az élő rendszerek stabilitását a biológiai sokféleség garantálja, léte a földi ökoszisztéma túlélésének záloga. Mit tehetünk mi ennek megőrzéséért? Természetvédelem a lakókörnyezetünkben, környezetmegóvó mezőgazdálkodás. Agrodiverzitás, a tájfajták “használva” megőrzése, civilgénbank, permakultúra.
6. Élelmiszerbiztonság a hétköznapokban. Mik azok az E-számok? GMO növények és hatásaik az élővilágra. Az élelmiszer útja a szántóföldtől az asztalig. “Azzá leszel, amit eszel!” Legyünk tudatos vásárlók!
7. Mik a környezetbarát alternatív energiák? Föld-hő, szél- és napenergia, biomassza hasznosítás.
8. Öko-építészet: passzív-ház, szalmabála-ház, föld-házak stb. Régi technológiák modern formák.
9. Szervezzük meg magunk a jól-létünket! A rendszerváltozást követő gazdasági változások szétzilálták a korábbi kis-közösségeket. Ma már a fejlett társadalmak működését és reprodukcióját veszélyezteti a fogyasztói társadalom elidegenítő, individualista életmintáinak (“singl” nők – kontra macho férfiak) majmolása. Fontos a korábbi önszerveződési tradíciók (kaláka körök) feléledése és korunk próbálkozásainak (“szivesség bankok“) megismerése és helyi kipróbálása. Idézet egy ökofalu-kalákán résztvevő leveléből: “A kaláka sokkal inkább a kapcsolatokról szól, mint a munkáról. Az ember úgyis szívesen dolgozik azokkal/azoknak, akiket szeret, becsül. Együtt a munka nem is munka, csak időtöltés és ráadásul a kötelék is szorosabb lesz. A jóérzést meg csak fokozza, hogy egymás tapasztalatait megosztva mindenki okosabb lesz!”
10. Legyél aktív állampolgár! Fejezzük be a magyarokra oly jellemző önsajnálatot, ehelyett inkább kísérjük figyelemmel az önkormányzataink munkáját és vegyünk részt a helyi közéletben. Gondolkodjunk el azon, hogy mi mivel jobbíthatnánk a lakókörnyezetünket, lakóközösségünk életét!? A demokratikus kommunikáció elterjedése lassan halad a volt szocialista országokban. Ismerkedjünk meg pl. azzal, hogy mi is az az állampolgári tanács?
A fenti témák áttekintő jellegű lakossági ismertetése és megbeszélése után, lehetőség lesz az alaposabb helyi érdeklődésre számottartó területek szakértőinek meghívására.
Ezt az előadást ott tartjuk meg, ahová hívnak minket, azaz BÁRHOL, BÁRKINEK, AKIT ÉRDEKEL!
Kapcsolat: Balogh Judit elnök/ Fauna Alapítvány
Phone/fax: (361)-788-59-35
Mobil: +36-70-555-0152