2013. december 15., vasárnap

Az EU Parlament PLENÁRIS ÜLÉSE: A CO2-engedélyek átmeneti drágulását hozó lépésről döntött

10-12-2013 ©Belga/AFP/STR
Sajtóközlemény
Az EP döntése ösztönzi az alacsony széndioxid-kibocsátású technikák fejlesztését. 
A széndioxid-kibocsátási kvóták egy része piacra dobásának leállítása, és ezáltal az alacsonyra zuhant kvótaárak megemelése és az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésének ösztönzése mellett voksolt a Parlament kedden. Az aukciók elhalasztását szigorúbb feltételekhez kötő júliusi parlamenti javaslatot nemrég fogadták el a tagállamok. A szabályok célja, hogy ismét érvényesüljön a kvótakereskedelmi rendszer (ETS) eredeti célja: a széndioxid-kibocsátás csökkentése.
Örülök, hogy sikerült meggyőzni kollégáinkat, hogy az árverés elhalasztása tökéletesen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kvótakereskedelmi rendszerünk elérje célját" - mondta a témáért felelős német szociáldemokrata képviselő, Matthias Groote. A jelentését 386 szavazattal, 284 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett fogadták el.
Az ETS nem azért jött létre, hogy kárt okozzon az iparnak; épp ellenkezőleg. Díjazza az innovációt és a hatékonyságot, hiszen megszabja a széndioxid-kibocsátás árát. Azonban egyértelművé kell tenni, milyen üzenetet küldünk az árral. A novemberi varsói klímakonferencia rávilágított, hogy a kvótán alapuló rendszerek fordulóponthoz érkeztek. Ezért biztosítanunk kell, hogy az európai ETS megéli a felnőttkort" - tette hozzá Groote.
Egy átrendezés
A Tanács által elfogadott parlamenti javaslat értelmében a Bizottság kivételes esetben átrendezheti a kvótaárverések időpontját. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha hatáselemzés mutatja ki, hogy az érintett ágazat szereplői nem az Unió területének elhagyásával reagálnak majd a kvótabevezetést elhalasztó lépésre. A Bizottság 2020-ig csak egy árverés időpontját változtathatja meg, és legfeljebb 900 kibocsátási engedélyre vonatkozóan.
A 2005-ben létrehozott ETS széndioxid-kibocsátási plafonokat állapított meg, amelyeket hosszú távon alacsonyabb értéken kell meghatározni. 2020-ra az ETS által lefedett ipari ágazatokra vonatkozó plafon 21 százalékkal lesz a 2005-ös érték alatt.
A határérték alatti kvótákat a vállalatok a tagállamoktól kaphatják meg vagy árverésen vehetik meg. Egy kvóta egy tonnányi kibocsátott szén-dioxidnak felel meg. A vállalatok a fel nem használt kvótáikat is értékesíthetik. A kvóták számának korlátozása értékállóságukat növeli, tehát a rendszer azoknak a vállalatoknak kedvez, amelyek kibocsátásuk csökkentésére törekednek.
A túlkínálat és a gazdasági lassulás következtében a fel nem használt kibocsátási engedélyek felhalmozódtak, áruk pedig sokkal alacsonyabbra zuhant, mint amivel a kvótakereskedelmi rendszer létrehozásakor számoltak. Az Európai Bizottság ezért vetette fel megoldásként azt, hogy a kvóták egy részének piacra dobását halasszák későbbre.
A következő lépés
A Miniszterek Tanácsa december 16-17-i ülésén dönt a jogszabályról, amelynek végrehajtásáért a Bizottság felel.
REF : 20131206IPR30077