2013. november 19., kedd

Napfényes hangulat a rövidnapokon is! - Csicseriborsó

12NOV 2013 Written by S’artR Művészeti Közösség Posted in ZAJ-LIK
Jó szokása szerint a székely ember a száraz hüvelyesekhez télen vagy tél közeledtével nyúl. Ez logikus is, mivel nagy tápértékhez lehet hozzájutni egy olyan élelmiszeren keresztül, ami hosszú ideig eláll tartósítás, hűtés nélküli is. S bár lassan idegennek számít ezek közül is a legnagyobb gyógyhatással és tápértékkel rendelkező csicseriborsó, de ezt már az ősmagyarok is termesztették-fogyasztották.

Fogyasztása ebben az időszakban a legaktuálisabb, mivel az egyre rövidebb napok fénye is kevesebb, ez pedig levertséget, fáradékonyságot, ideges ingerültséget és depressziót is kiválthat, főként az ősz-tél átállási időszakban.
A hüvelyesek triptofán tartalma és főként a csicseriborsóé, fogyasztáskor szerotoninná alakul. A szerotonin pedig idegingerület átvivő anyag. Ez játszik közre a jó hangulat kialakulásában, a normális alvásban, a depresszív állapotok feloldásában és a nyomás alatt lévő agy teljesítményének növelésében.
Mindemellett még számos gyógyhatása is van. Például pektintartalma miatt képes szabályozni a vércukorszintet, mivel lassítja a táplálkozás utáni gyors vércukorszint emelkedést és stabilizálja ennek ingadozását. Fehérjetartalma is kiemelhető, ezért kifejezetten ajánlott vegetáriánusoknak, várandós anyukáknak, sportolóknak és időseknek is.
Ideális szénhidrát összetétele miatt -ami élelmi rostból, keményítőből ésalacsony zsírból áll- fogyókúrázók és reformkonyhások elengedhetetlen tápláléka lehet. Fontos lehet megemlíteni, hogy folsavtartalmának köszönhetően mérsékli a terhesség alatt felmerülhető velőcső elzáródási rendellenességeket. Jelentős élelmi-rost tartalma segít a székrekedés kezelésében, a vér koleszterin szintjének csökkentésében.

Fogyasszuk kedvcsinálóként vagy finom táplálékként, bárhogyan megállja a helyét, hiszen a csicseri borsóban benne van a csics erő, a bor erő és só energiája is, ami magyarul egyértelműbb, mint latinul! Főként a Csicser lábánál élők számára.
Készíthetünk belőle levest, kenőkrémet, főzeléket, fasírtot egyaránt.
Többféle kiszerelésben, jó minőségben és áron kapható a Merkúr székelyföldi üzletlánc organikus részlegein.