2013. június 21., péntek

Vágjad, mint Szalai a szappant - Illatos, tisztít, és bio

Megnéztük hogyan készül a zöld szappan, és a házi fogkrémet is kipróbáltuk. Természetes praktikák Zöldiskola-módra.
Illatos, tisztít, és bio
ÍRTA: LÁZÁR EMESE 2013. június 17
Az idei Zöldiskola program a kézmosás fontosságát reklámozó akcióval rajtolt és a tisztálkodás jegyében is zárult. Az évzárót június 15-én, a Tea Pub-ban tartották – a rendhagyó, Szappanfőző tanoda címmel megtartott évzáróra a három legügyesebb csapat kapott meghívást.
A sulisoknak, és körvezetőiknek, vagyis a Bögözi zöldeknek (Bartos Gyöngyike), a parajdi Sóvirágoknak (Virginás Zolna) és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző Főnix csapatának (Győri Izabella) Bíró Emőke, a kávézó működtetője és szappanfőző boszorkány mutatta be hogyan lehet otthon, természetes alapanyagokból mosószappant, pipereszappant készíteni.
Nem csak kézmosót, gyártottak, ráadásként a fiúk-lányok még a házi fogkrém premierjénél is asszisztálhattak.
Tiszta természet
A szappanfőző bemutatót megelőzően Emőke röviden összefoglalta a házi szappankészítés legfontosabb tudnivalóit, bemutatta a szükséges alapanyagokat (növényi olajak, disznózsír, illatanyagok) és a természetes tisztító és tisztálkodó szerek előnyeit is részletezte.
Tisztító hatásukat tekintve a hagyományos eljárással készült szappanok, gélek, paszták bármikor felveszik a versenyt a boltban kaphatókkal, előnyük, hogy nem tartalmaznak szintetikus összetevőket, nem irritálják a bőrt, készítésük során nem keletkeznek a környezetre káros melléktermékek.
A natúr mosószappan vagy a levendulás, citromos, mákos, csokis-mézes vagy kávés, kurkumás pipereszappan nem csak a pénztárcánk, de a bőrünk barátja is. A házi mosószappan istene az avas, büdös disznózsír és a marószóda, vagy lúg.
Tudták ezt nagyanyáink is, akik saját főzésű szappannal és nem intelligens mosóporral súrolták habfehérre a házi szőtteseket, sőt, ezzel kaptak a hajunkba is, ha több hajszálat hullattunk, mint kellett volna.
A háziszappan ma sem divatjamúlt, elkészítésének a módja viszont már sokkal egyszerűbb, korszerűbb, és a boszikonyhában nem csak mosó, de pipereszappanokat is lehet varázsolni.
Az ezekhez használt különböző növényi olajok (olíva, napraforgó, kukorica, lenmag, dió, mogyoró, kókusz, argán, pálma, stb.), a méhviasz, a méz, vagy a kakaó- és shea vaj áldásos hatása nem titok, a maga módján mindenik szépíti a bőrünket.
Főzd hidegen, mérlegelj precízen
A szappanfőzés nem ördöngösség, de mint minden praktikában, itt is a gyakorlat teszi a mestert, magyarázta Emőke, aki, annak ellenére, hogy már sokféle receptet kipróbált, még nem nevezi szappanfőző mindentudónak magát. Véleménye, hogy a csalódás elkerülése érdekében nagyon fontos tudni a miből mennyit aranyszabályt.
Például zsírokból – legyen szó növényi vagy állati zsiradékról – a szappanokba nem tanácsos 30 százaléknál se többet, se kevesebbet tenni, mert a végeredmény vagy törékeny, vagy túl lágy lesz. Marószódából a mosószappanhoz a 70 százalékos, a pipereszappanhoz 95-ös dukál.
Ez egyébként nem csak kellemetlen szagú, de komoly égési sérüléseket okozhat, ezért szappanfőzésnél kötelező használni a védőszemüveget, gumikesztyűt, kötényt. A munkaasztalra terítsünk újságpapírt, vízhatlan vásznat, és lehetőleg olyan ruhát vegyünk magunkra, amit nem sajnálunk, ha foltos lesz.
Emőke két szappanos praktikát mutatott be: a hideg eljárással készülő mosószappan és az olívaolajas-levendulás pipereszappan készítését.
Hidegen kavart házi mosószappan
Hozzávalók: 2,5 liter víz, 0,5 kilogramm 70 százalékos marószóda, 1,5 kg disznózsír, 0,5 liter étolaj (használt is lehet), 0,5 kg liszt, egy marék só.
Elkészítés: A vizet és a marószódát összekeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a zsírt. Nagyon fontos, hogy mindkét összetevő azonos hőmérsékletű legyen. Folyamatosan kavargatjuk egy fakanállal, majd hozzáöntjük az olajat, és ezt is elegyedésig keverjük.
Ezután jön a liszt, ami felszívja a mellékterméket, és tisztít, és a só. Nem baj, ha a massza megcsomósodik, lényeg, hogy elkezdődjön a szappanosodás – világosított fel Emő, aki botmixerrel puding állagúra kavarta, majd kis műanyag tégelyekbe öntötte a kb. 15-20 perc alatt elkészült házi mosószappant. A kész szappant négy hétig levegős, hűvös helyen kell szárítani, csak utána használható.
Levendulás pipere
Kis adagban készült el, de mindenkinek jutott kóstoló az olívaolajas-levendulás szappanból. Ehhez 300 gramm olívaolajat, 115 gramm vizet, 39 gramm 90 százalékos marószódát használt Emőke. A pontos adagolás nagyon fontos, így érdemes beszerezni a digitális mérleget.
Szükség van egy inox lábasra (a szódás, olajos keverék marja a zománcot és a teflonbevonatot is), plusz egy digitális hőmérőre is, mert a külön edényben felhevített olajnak, és a szintén külön lábosban levő marószóda és víz keveréknek egyaránt 45 fokos hőmérsékletűnek kell lennie.
Amikor mindkét keverék 45 fokos lesz, összekeverjük, botmixerrel elkeverjük, és pár csepp levendulaolajjal illatosítjuk, majd formákba öntjük. Gyorsan kell dolgozni, mert a szappan 10 perc alatt bebőrözik, és megszilárdul. Sőt, színt is vált: saját szemünkkel láttuk, hogy lett egyre fehérebb a kezdetben piszkos barna színű massza.
A fogunk házi fehérje
A sikeres szappanos bemutató után egy meglepetés is következett: figyelő szemeink láttára próbálta ki a világhálóról begyűjtött házi fogkrém receptjét. Mivel a hozzávalók mind kéznél voltak, a mentolos ízesítésű paszta néhány perc alatt elkészült. A zöldsulisok megkóstolták a házi krémet: volt, akinek ízlett, más azt mondta, inkább cukros változatban készítené.
Hozzávalók: 3 kiskanál szódabikarbóna, 3 kiskanál fehér agyag (kaolin), 1 kávéskanál finomra őrölt tengeri só (a konyhasó is megteszi, ha nem jódozott), 3-4 kiskanál glicerin, 30 csepp, alkoholban oldott propolisz, pár csepp borsmenta illóolaj.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, ha túl száraz, adhatunk még hozzá egy kiskanálnyi glicerint, és kész is a házikolgét. A színe ugyan nem fehér, az íze is picit sósabb, mint a boltié, és nem is habzik tőle a szánk, de kipróbáltuk, valóban szépen tisztít. És bio, természetesen.
Zöldsuli-sztori
A komposztálás volt a fő témája, és Komposztáló, madárbarát címszó alatt zajlott a TRE-F Egyesület, immár a negyedik tanévet búcsúztató Zöldiskolája. A rendhagyó, környezetvédelmi tanodához eddig összesen 150 Hargita megyei általános iskolában alakult környezetvédelmi kör csatlakozott.
A csapatok elméleti és gyakorlati házi feladatok megoldásával sajátították el a környezettudatos életmód alapjait. Az első három évben a szelektív hulladékgyűjtésről okultak, a 2012-2013-as évben pedig mindent megtanultak a ház körüli hulladékok felhasználásáról, azaz a komposztálásról.
A 26 Hargita megyei általános iskolás csapat mindegyike már szeptemberben elkészítette a saját házi komposztládáját, tapasztalataikról komposztnaplót vezettek. Bár munkájuk eredménye csak szeptemberben érik be, annyi már biztos: a nebulók a környezetvédelemnek ezen a terültén sem maradtak zöldfülűek.