2013. május 13., hétfő

Egy tegzes kett a 2012-es év rovara Németországban

Fotó: Wikipedia
A jelentéktelen kinézetű, szürkésbarna színű tegzes, a Rhyacophila fasciata az összes európai tegzesfajt képviselve nyerte el a választást. Egyedül Európában több mint 300, világszerte pedig tízezernél is több faja él az ízeltlábúak eme népes rendjének. Meleg nyári napokon rendszeresen látható, amint hatalmas rajokban kering a víz fölött.
E tegzesfaj egyedei alig egy évet felölelő életük legnagyobb részét a partközeli vízben töltik. Lárvaként ragadozó életmódot folytatnak: náluk kisebb méretű vízi rovarokra vadásznak. A kifejlett példányok szárnyra kelve elhagyják a vizet. Alig három hétig tartó, víz fölötti életük során párosodnak, majd elpusztulnak. Kifeszített szárnyaik fesztávolsága a három centimétert is elérheti. Sokan szúnyogoknak nézik őket, pedig semmi ok a félelemre: a tegzes nem csíp, nem szúr – hangoztatta az intézet kuratóriumának szóvivője.
A Rhyacophila fasciata a tiszta vizű patakokat, tavakat kedveli. Jelenléte ezért egyben a lakóhelyéül szolgáló víz jó minőségét tanúsítja.
A tegzesek (Trichoptera) onnan kapták a nevüket, hogy lárváik számára tegezalakú védőburkot építenek fából, apró kövekből, kis kagylókból. A tegzesek legközelebbi rokonai a lepkék. Forrás: MTI/dpa