2013. március 28., csütörtök

Gazdák gondjairól Bereckben

2013. március 28.
Az állami támogatások folyósítására nincs pontos ütemterv, emiatt a gazdáknak nehéz tervezniük, az adózásról előzetesen nem konzultálnak a hatóságok az érintettekkel, az Európai Unióban kettős mércét alkalmaznak, hisz a francia mezőgazdászok jóval több támogatást kapnak, mint a hazaiak – többek között ezeket kifogásolták azon a keddi berecki találkozón, amelyen több mint kétszáz felső-háromszéki állattenyésztő vett részt.
A berecki találkozót az Ötvös Mózes vezette szarvasmarha-tenyésztők megyei egyesülete és a község önkormányzata kezdeményezte, s a mezőgazdasági tárca, több érdekvédelmi tömörülés, a mezőgazdasági és élelmezési hivatal, a mezőgazdasági kamara, az állat-egészségügyi igazgatóság, a kifizetési ügynökség, a megyei pénzügyi igazgatóság is képviseltette magát. Dimény Zoltán községi polgármester köszöntője és a Comenius-iskola tanulóinak műsora után Ötvös Mózes arra kérte a jelen levő megyei rendőrfőkapitányt, hogy munkatársai legyenek elnézőbbek a gazdákkal, és támogassák a tavaszi mezőgazdasági kampányt. A megye csak akkor fejlődik, ha van összefogás – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Azt is elmondta, azért hívta Gheorghe Neaţă vezérigazgatót, a szaktárca képviselőjét, hogy a találkozón elhangzottakról, a gazdák pana­szairól személyesen tájékoztassa Daniel Constantin agrárminisztert. Kifogásolta, hogy a gazdák megadóztatása előtt a szaktárca nem tárgyalt az állattartó gazdák képviselőivel, illetve a Mezőgaz­dasági Termelők Romániai Ligájával (LAPAR) és a többi érdekvédelmi szövetséggel. Ötvös az állami támogatások kapcsán azt is nehezményezte, hogy nincsenek meghatározott folyósítási időpontok, így nehéz előre tervezni. A tejcirkuszról leszögezte: álprobléma, hiszen az erdélyi tej minősége kifogástalan.
Dumitru Marinescu kormánymegbízott arról beszélt, az ő helyzete különleges, a barikád mindkét oldalán áll, egyrészt ő is állattartó gazda, másrészt a kormány helyi képviselője, de jól ismeri a gazdák problémáit.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Ta­nácsának elnöke bejelentette: kétszeresére emelik az AgroSIC egyesület költségvetését annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen megvalósítani a szervezet célki­tűzéseit. A tavalyi év végétől működő AgroSIC-et azzal a céllal hozták létre – hangsúlyozta –, hogy a közösségi önszerveződést segítése, valamint a tagok számára pályázati tanácsadással szolgáljon. Az AgroSIC a helyi kezdeményezéseket résztámogatások által kívánja ösztönözni, továbbá az állatszemlék, vásárok, agrárkiállítások megszervezésében is részt vállal. 
Gheorghe Neaţă, a szaktárca képviselője arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a minisztérium igyekszik folyósítani a támogatásokat, de nem minden esetben sikerül betartani a határidőt, és ez a gazdák részéről elégedetlenséget szül. Laurenţiu Baciu, a Mező­gazdasági Termelők Romániai Ligájá­nak elnöke – szokásához híven – ezúttal is kemény hangot ütött meg, élesen bírálta a romániai mezőgazdasági rendszert, inkompetenciával vádolva a szaktárca és a pénzügyminisztérium vezetőjét. Szerinte olyan személyek kerülnek a mezőgazdasági tárca élére, akiknek egyetlen jó tulajdonságuk, hogy beszélnek angolul, viszont semmi egyébhez nem értenek, szarvasmarhát legfeljebb a tévében láttak. Baciu úgy látja: az Európai Unióban első- és másodrangú polgárok élnek, hiszen például a franciaországi mezőgazdászok háromszor annyi uniós támogatásban részesülnek, mint romániai társaik. 
A tanácskozás végén a megyei egyesület elnöke községenként két-három, kiemelkedő tevékenységet folytató állattartó gazdát díjazott. Szerző: Iochom István