2013. március 4., hétfő

Ezért éri meg az energiafűz

2013.02.19 Orosz Anna
Első alkalommal arattak Romániában energiafűzt modern kombájnnal – a Kovászna megyei Kézdiszentkereszt határában. Az ültetvény tulajdonosa pár éven belül minden más kultúrát felszámol. A biomassza a jövő?
Domokos Árpád, a betakarított parcella tulajdonosa jelenleg 45 hektár energiafűzzel rendelkezik. Idén 60 hektárra szeretne terjeszkedni, hosszabb távon pedig teljesen áttérne az energiafűz termesztésére, és lemondana az egyéb kultúrákról.
Az energiafűz megterem harmadosztályú vagy mocsaras földekben is, az ültetvények elsődleges célja az lenne, hogy az ilyen, egyéb kultúrákra nem alkalmas földterületeket is kihasználják. Ennek ellenére nagyon sok energiafűz-ültetvényt látni élelmiszer előállítására is alkalmas, első osztályú termőföldeken.
Domokos gazda úgy látja, azt kell termelni, aminek piaca van,amit könnyen lehet értékesíteni. Az energiafűz piaca pedig folyamatosan növekedik.
Romániába ezt a kultúrát néhány éve telepítették be, az első ültetvények most értek be aratásra. A növény aratását a harmadik évtől ajánlják a szakemberek. Kisebb területeket kézi erővel is ki lehet vágni, de nagyobb területen ez nagyon költséges és időigényes művelet lenne.
A demonstratív aratásra egy John Deer 7050-es szériájú silózó kombájnt és egy hozzá csatolt vágóasztalt küldött az Ipso Románia, a John Deer mezőgazdasági gépek hivatalos forgalmazója. A gép a földtől egy körülbelül 15 centis magasságban egyenletesen levágja a növényt, majd bedarálja, és helyben aprítékot is készít belőle.

Ez a kész termék, a tüzelésre alkalmas apríték

Ez már a kész terméket jelenti, amit pár hónapos szárítás után tüzelőanyagnak lehet használni. A betakarítás azért történik télen, mert ilyenkor a fűz lombozata elhullik, és eltávolítása nem igényel további munkát.
A demonstratív aratást a sepsiszentgyörgyi székhelyű Green Energy Egyesület szervezte. A meghirdetett eseményen több mint száz érdeklődő vett részt. Itt volt a John Deer kereskedelmi igazgatója Németországból, Svédországból a szaporítóanyag forgalmazói.
Olyan érdeklődők jöttek el, akiknek már van energiafűz-ültetvényük, vagy a közeljövőben tervezik a telepítését. Moldova Köztársaság, Bukarest, Tulcea, Temes, Botoşani, Bihar, Dâmboviţa, Călăraşi, Hargita, Brassó, Kovászna azok a helyek, ahol már jelentős energiafűz-ültetvények vannak.

A gázszámla fele megspórolható

A learatott parcella egy 3,15 hektáros darab volt, negyedik éves ültetvény. Hamarabb is lehetett volna aratni, de eddig nem volt rá kombájn. A nyers apríték kereskedelmi értéke mintegy 40 euró tonnánként.
Fotók: Orosz Anna
A frissen aratott apríték 40 százalék körüli nedvességtartalommal bír. Nedvesen is értékesíthető, de szabad ég alatt is szárítható, nem veszít minőségéből, mert nagy a szalicil és alkohol tartalma. Két-három hónap alatt a nedvességtartalom 15 százalékos lesz, így a legideálisabb az égetésre.
Amellet, hogy évről évre terjeszkedik, Domokos Árpád egy energiafűz aratására alkalmas silózó kombájn és az ehhez csatolandó vágóasztal megvásárlását is tervezi. Mivel Erdélyen nincs a növény betakarítására alkalmas gép, azt mondja ez jó befektetésnek ígérkezik.
A befektetés meghaladná a 300 ezer eurót, de a gazda szerint kitermeli az árát, mert egy ilyen kombájnnal ezer hektár energiafűz ültetvényt is ki lehet szolgálni. Jelenleg Romániában 1000 hektár körüli ültetvény van, de ez évről évre rohamosan növekedik.
Magyarországon már például önkormányzatok is felfedezték az energia fűzben rejlő lehetőségeket. Közintézményeket fognak fűteni vele. A biomassza égetéshez szükséges kazánokat megpályázzák, az energiafűzet pedig megtermelik az önkormányzat harmadosztályú földjein. Így a fűtés negyedannyiba kerül, mint gázzal ha pedig nem megtermeli, hanem megvásárolja valaki az aprítékot, akkor fele annyiba, mint a gázszámla. Fél hektár ültetvény már megoldja egy átlagos (100 nm) családi ház fűtését.
Hektáronként körülbelül 1600-2300 eurót kell fektetni a dugványok megvásárlásába, az ültetésbe és az előkészítő munkákba. Ez az összeg lefedi az első év végéig elvégzendő egyéb munkálatokat is. A harmadik év után pedig kétévente 2200-2800 eurós tiszta haszon keletkezik. Az első aratástól kezdve kétévente 300 euró körüli összeget kell ráfordítani hektáronként.