2012. december 7., péntek

Rápirított a miniszterekre egy küldött a dohai csúcson

Környezetvédő tüntetők Katarban. Fotó: AP/Osama Faisal via HuffPost

Ám még Christiana Figueres, az ENSZ fő klímatárgyalója sem remél drámai eredményeket. “A környezetvédelmi miniszterek elfogadnak majd egy politikailag kiegyensúlyozott koncepciót, amely azonban senkit nem fog lázba hozni” – idézte Figueres véleményét aDeutsche Welle. A nehézkesen haladó klímatárgyalások illetékesei már óvakodnak attól, hogy hasonló várakozásokat keltsenek, mint a 2009-es koppenhágai klímacsúcs előtt, aholBarack Obama aktív részvétele ellenére sem születtek eredmények.
A tájfun sújtotta Fülöp-szigetek küldötte csütörtökön drámai hangú felszólalásban követelte az ENSZ-csúcson résztvevő minisztereket, hagyják a politikai nézetkülönbségeket, és tegyenek konkrétan lépéseket a globális felmelegedés visszafogásáért – írja a Huffington Post.

Fotó: KARIM JAAFAR/AFP/Getty Images

Naderev Sano szerint amíg a küldöttek vacillálnak, az emberek szenvednek, tragédiák történnek nap mint nap, nemcsak a Fülöp-szigeteken, hanem szerte a világban. “Nyissátok ki a szemeitek, lássátok a kemény valóságot, amivel szembesülünk. A miniszterekhez szólok. A munka hozadéka nem az kell legyen, amit politikai főnökeink akarnak. Arról szól az egész, mit követel 7 milliárd ember. Nincs több késedelem, nincs több kifogás. Hagyjuk, hogy Doha az a hely legyen, ahol megtaláljuk a közös politikai akaratot, hogy megfordítsuk a dolgok menetét” – mondta beszédében a küldött.
A szokatlanul kemény hangvételű hozzászólás akkor érkezett, amikor már a küldöttségek egy részén eluralkodott a reménytelenség, hogy semmi konkrétumban nem tudnak megegyezni a pénteken záruló csúcstalálkozón.

Fotó: KARIM JAAFAR/AFP/Getty Images

Úgy tűnik, a gazdag és a fejlődő országok közötti ellentéteket továbbra sem sikerül áthidalni. A fejlődő országok nem hajlandók elkötelezni magukat a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett, mivel attól tartanak, ezzel ipari fejlődésüket korlátoznák. Az Európai Unió ugyan jelentős egyoldalú vállalást tett – 2020-ig legalább 20 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását -, de további 30 százalékos csökkentést már csak feltételekkel hajtanának végre.
Továbbra is vita van arról, hogy a kiotói vállalásokat 2013. január 1-től milyen időtávra hosszabbítsák meg. Az EU, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika nyolc évet javasol, kisebb fejlődő államok öt éves hosszabbítást támogatnának.