2012.12.20.

Közös sikert ünnepelhettek a Székelykeresztúr-térségi szarvasmarhatartó gazdák. Kétévnyi munkát, néha kilátástalannak tetsző útkeresést követően a tankautók bevitték az első szállítmány tejet a közösségi tulajdonba került tejfeldolgozó üzembe. Nem volt könnyű az út idáig.
Az ország első gazdaszövetségi tulajdonban levő üzeme napi 35 ezer liternyi tej feldolgozására képes korszerű gyártósorral saját, „Târnalac" márkanév alatt sajtféléket, friss termékeket állít elő.
A termelői összefogásból tető alá hozott üzemet részben a kényszer szülte, hiszen a keresztúri vajgyár bezárását követően a térség falvainak gazdáitól nem volt, aki felvásárolja a tejet, noha a régió fő jövedelmi forrását jelentette a fejőstehéntartás. A gyár Székelyföld válasza a gazdasági válságra – értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megnyitón.
A létesítmény egyrészt biztos felvásárló piacot jelent a környék tejtermelőinek, másrészt pedig felszámolja a tejár megállapításának a feldolgozók által diktált eddigi egyoldalúságát. A remények szerint jobb árban értékesíthetik a saját üzemükben a tejet a termelők, mint eddig, ami minden bizonnyal ösztönzően hat majd az ágazatra.
A város számára is pozitívum az egykori vajgyár újraindítása, hiszen munkahelyeket teremt.
A dán modell alapján vágtak bele a térség bátrabb gazdái a szövetkezeti feldolgozó létrehozásába.
Az üzletek polcain várhatóan jövő év elején jelennek meg a „Târnalac" márkájú tejtermékek. Fogyasszák őket bizalommal, hiszen a termékek a Székelykeresztúr környékén megtermelt tejből, a gazdák saját feldolgozójában készültek – ajánlották a büszke tulajdonosok. Hompoth Loránd csikitvonline.ro