2012. december 27., csütörtök

Működik az AgroSic

Az alább olvasható cikk szerint az AgroSic közösségi társulás egy olyan "intézményt" akar párhuzamosan  működtetni, a hivatalos szervekkel. Kissé furcsának vélhető, mert ez azt is jelenti, hogy az APIA , az AGRÁRKAMARA és a MEGYEI MEZŐGAZDASÁGI IGAZGATÓSÁG sem működik jól, ha "kivülről" kell - párhuzamosan "tevékenykedve" - támogatni ezeket, de úgy, hogy a megyei önkormányzattól kapják az évi költségvetésnek 90 %-át !?! Ezt havi 9000 lejes kiadással tenné meg, mivel már van 3 alkalmazottja... Gazdag lehet Kovászna megye, hogy ilyen duplázást "megengedhet" magának... (Erdélyi Hangya)
http://www.3szek.ro/load/cikk/55890/mukodik_az_agrosic?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+3szekHirek+%283szek.ro+H%C3%ADrek%29
2012. december 27.,
Megkezdte működését az AgroSic közösségközi társulás. A szervezet székhelye Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 17. szám alatt található, egyelőre három alkalmazottat foglalkoztatnak – jelentette be sajtótájékoztatón Tamás Sándor megyeitanács-elnök, Könczei Csaba agrárigazgató és ifj. Orbán Miklós, az AgroSic ügyvezető igazgatója.
Az egyesületet Kovászna Megye Tanácsa és négy önkormányzat – Bacon, Illye­falva, Csernáton, Málnás és Barátos – alapította, de a keret bővíthető. Olyan intézményt kívántak létrehozni, mely az állami vagy önkormányzati fennhatóság alatt lévő szervekkel (APIA, agrárkamara, mezőgazdasági igazgatóság) párhuzamosan működhet úgy, hogy saját pénzügyi háttérrel rendelkezik. Az AgroSic évi költségvetése 235 ezer lej, ebből a megyei tanács 223 ezret fizet (a részt vevő önkormányzatok minden lakos után 1 lej tagsági díjat fizetnek), ha működésének eredménye lesz, a költségvetés akár meg is duplázható – mondta Tamás. A havi kiadások hozzávetőleg kilencezer lejre becsülhetőek.
A megvalósítandó célok között szerepel a közösségi önszerveződés segítése, pályázatok elkészítése a tagok számára, saját pályázatok kidolgozása (ezt a 2014-től kiírandó EU-s lehetőségek függvényében). Úgyszintén ösztönözni kívánják a helyi kezdeményezéseket résztámogatások által. A részt ve­vő önkormányzatok máris konkrét ötletekkel álltak elő. A Málnásfürdőhöz tartozó Zalánpatakon hagyományos, főként tejtermékekkel foglalkozó egyesületet hoznának létre. A baconi szarvasmarha-tenyésztők silózó kombájnt vásárolnának. Illye­falván a tejbegyűjtő központot korszerűsítenék. Az AgroSic szerepet kap az állatszemlék, vásárok, agrárkiállítások megszervezésében is. Orbán Miklós elmondta: támogatni kívánják a gazdák működő szervezeteit, szeretnék újjászervezni, beindítani a tevékenység nélkülieket is. A gazdák számára jogi tanácsadással szolgálnak, ebben Édler András, a kereskedelmi és iparkamara elnöke segít, esetenként ügyvédi hát­teret is biztosítanak.
Könczei Csaba a megye teljes területének talajtani feltérképezése fontosságáról szólt, ebben is részt vállalhat az AgroSic, miként a meglévő öntözőrendszerek feltérképezésében, további öntözhető területek kijelölésében, valamint a területalapú támogatások igényléséhez szükséges parcellaazonosításokban is.