2012. november 23., péntek

Vigyázzon, mivel etetik!

2012. NOVEMBER 15., Hardi Péter
A jelentősebb élelmiszergyárók és -forgalmazók génmódosítással kapcsolatos álláspontjáról érdeklődött a közelmúltban a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. Az akció részleteiről Tömöri Balázs programfelelőst kérdeztük.

Fotó: Kállai Márton

– Már másodszor tudakolja a Greenpeace a cégektől, gyártanak-e, illetve forgalmaznak-e génmódosított termékeket. Miért annyira érdekes ez?
– Mert tapasztaljuk a génmódosított növények termesztésének káros társadalmi-gazdasági következményeit, valamint környezeti és egészségügyi kockázatait. Az egészség pedig a legnagyobb kincsünk, amit a génmódosított termékek fogyasztásával veszélyeztetünk.
– Bizonyított tény, hogy a génmódosított termékek károsak az egészségre?
– Fordítsuk meg a kérdését: bizonyított, hogy nem azok? A génmódosítás oly mértékű beavatkozás a természetes élelmiszerek világába, amelyről nem tudhatjuk, hogy mit okoz az emberi szervezetben.
– Nem is sejtik?
– Sejtjük, de ezzel kapcsolatban csupa rossz hírem van. Hiszen mit várjunk például az olyan kukoricától, mely a génmódosítás következtében mérget termel, hogy az őt kóstolgató rovar elpusztuljon? Biztosak lehetünk abban, hogy mire a belőle készült termék elénk kerül, a méreg maradéktalanul eltűnik belőle? Ha pedig nem, akkor biztos, hogy a mi szervezetünkben nem okozhat megbetegedést?
– Találtak ilyen összefüggéseket?
– Tény, hogyha nem keresnek összefüggést, akkor majdnem biztos, hogy nem is találnak. Sajnos az európai engedélyezésnél sem kell vizsgálni a hosszú távú egészségügyi hatásokat: hogy a génmódosított élelmiszernövény okoz-e allergiát, daganatos betegséget, szaporodási képességeink megváltozását, hormonrendszeri problémákat.
– Bennünket viszont ez a veszély nem fenyeget, hiszen Magyarországon tilos a génmódosított növények termesztése.
– A veszélyeztetettségünkre vonatkozó következtetése, sajnos, csak félig helyes. Az igaz, hogy nálunk – Európa döntő részéhez hasonlóan – a nagy gyártók, elsősorban a Monsanto folyamatos nyomása ellenére sem termeszthető génmódosított növény, ám a behozatala élelmiszerként és takarmány formájában, sajnos, lehetséges.
– Ez pedig az állati termékek által már valamennyiünk szervezetébe bejuthat…
– Az állati eredetű termékeknek a génmódosítás szempontjából teljesen ki lehetünk szolgáltatva, de például kukoricával, chipsszel közvetlenül is fogyaszthatjuk.
– A felmérésüket ennek elkerülésére készítették?
– Igen, mégpedig kérdőívek kiküldésével. Ezekben azt tudakoltuk, hogy az adott cég garantálja-e: az általa gyártott, illetve forgalmazott termékek nem tartalmaznak génmódosított alapanyagot, összetevőt. Küldeményünk 162 céghez jutott el, közülük 108 válaszolt, ami jó aránynak tekinthető.
– Ugyanennyire kedvező a válaszuk tartalma is?
– A válaszadók többsége garantálja, hogy élelmiszergyártásuk során nem használnak génmódosított alapanyagot. Nyilván döntően azok a szereplők reagáltak, amelyek büszkék arra, hogy a GMO-mentességgel jól állnak.
– Az összes gyártó felsorolása szétfeszítené az írás kereteit, viszont a forgalmazók listája sokkal szűkebb.
– Valóban, és ebben érdekes tendencia figyelhető meg: az osztrák és német alapítású cégek – az ALDI, a Lidl, a Penny Market, a Spar – garantálja, hogy termékei mentesek a génmódosított alapanyagoktól, sőt van, amelyik maga is végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Egyébként erre akár a Greenpeace részéről is számíthatnak a válaszadók.
– Mi a helyzet a legnagyobb élelmiszer-forgalmazó céggel, a Tescóval?
– Kettősség jellemzi: garantálja, hogy saját termékei mentesek a génmódosított anyagoktól, viszont az általa forgalmazottakra nem „esküszik meg”.
– És a magyar üzletláncok?
– Itt is kettősség figyelhető meg: a CO-OP vállalja a garanciát, míg a CBA sajnos nem válaszolt. Mint ahogy a nagy francia forgalmazó, az Auchan sem.
– Honnan tudhatják meg olvasóink, hogy melyik élelmiszer génmódosított?
– Ha a készáru közvetlenül és szándékosan tartalmaz génmódosított összetevőt, akkor azt a jogszabályaink szerint jelölni kell rajta, tehát ezt érdemes figyelni. A szójából, kukoricából és repcéből készülő összetevők a legesélyesebbek, ezek ugyanis a leggyakrabban génmódosított haszonnövények.
– És ha az alapanyagot állítják elő génmódosítással?
– Azt általában sajnos nem kell jelölni. A kérdőívek kiértékelése alapján egyébként ismertetőt készítettünk, mely nemsokára elérhető lesz a greenpeace.hu/gmokisokos honlapon. Nyomtatott formában pedig aktivistáink a garanciát nem vállaló vagy a nem válaszoló üzletek előtt fogják osztogatni.