2012. június 2., szombat

Mit kell tudni az őstermelői igazolványról?

Az őstermelői igazolvány az őstermelői tevékenységből származó bevételek nyilvántartására alkalmas, hitelesített, kormányrendelet (228/1996. Korm. rend. a mezőgazdasági őstermelői igazolványról) által előírt eljárási rendben kiadott, illetve érvényesített igazolvány.
Az őstermelői igazolvány az őstermelői tevékenységből származó bevételek nyilvántartására alkalmas, hitelesített, kormányrendelet (228/1996. Korm. rend. a mezőgazdasági őstermelői igazolványról) által előírt eljárási rendben kiadott, illetve érvényesített igazolvány, amely tartalmazza:
a mezőgazdasági őstermelő azonosító adatait
az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges egyéb, a kormányrendeletben meghatározott adatokat.
Az igazolvány kiadása, cseréje, visszaadása és érvényesítése
Az őstermelői igazolvány kiadásának, az ügyfélszolgálatnak, a nyilvántartási és adatvédelmi feladatoknak a megszervezését a falugazdász-hálózat bevonásával a Megyei (Fővárosi) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Földművelésügyi Igazgatóságai látják el.
Az igazolványt a szabályosan kitöltött és aláírt adatnyilvántartó lap, az abban foglalt személyi azonosító adatok igazolása és a magánszemélynek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (továbbiakban Szja. tv.) előírt nyilatkozatai alapján a magánszemély lakcíme szerinti helységben a Megyei (Fővárosi) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága (a továbbiakban: kiállító) az ügyfélszolgálat helyszínén haladék nélkül - vagy akadályoztatás esetén legfeljebb tizenöt napon belül - az adóévre kiállított, hivatalos aláírással és pecséttel ellátott értékesítési betétlappal együtt adja ki, illetőleg a továbbiakban az adóévre kiállított (aláírt, lepecsételt) értékesítési betétlap kiadásával érvényesíti. Az igazolvány kiállításáért a kiállítót 1000 forint díj illeti meg.
A mezőgazdasági őstermelőnek vissza kell adnia az igazolványt a kiállítás helyén a kiállítónak, ha a tevékenységét beszünteti, vagy azt nem mezőgazdasági őstermelőként kívánja folytatni.
Ki minősül őstermelőnek és miért kell regisztrálnia?
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében mezőgazdasági őstermelő: az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a tv. 6. számú mellékletében felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, ideértve a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben nyilvántartott mezőgazdasági termelő magánszemélyt, valamint a termőföldről szóló törvény szerint családi gazdálkodónak minősülő magánszemélyt és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagját is, mindegyikre vonatkozóan a 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenysége(i)nek bevétele (jövedelme) tekintetében.
Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, valamint a termékfeldolgozás is akkor, ha az saját gazdaságban történő alapanyag felhasználásával történik. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül továbbá a saját gazdaságban egyes mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, valamint a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az Szja. tv. 6. számú mellékletének II. pontjában felsoroltak valamelyikébe tartozik. A 2008. évi XLVI. törvény