2012. május 1., kedd

Jövőt kínálnak a gazdáknak

Hargita megye 2020-ig szóló gazdaságfejlesztési programtervezetének mezőgazdaságra, élelmiszertermelésre és -feldolgozásra irányuló elképzeléseit vitatták meg tegnap a felcsíki állattenyésztő és növénytermesztő gazdákkal a megyei tanács munkatársai.
Állattenyésztők és helyi termelők számára mutatták be tegnap Csíkdánfalván a megye gazdaságfejlesztési programtervezetét Hargita Megye Tanácsának munkatársai. A szakmai-társadalmi egyeztetésre szánt vitaanyagot Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke vezette fel. 
Ne várjunk Bukarestre, Budapestre vagy Brüsszelre, hanem saját magunk, saját erőből tegyük meg azt, amit lehet”– fogalmazott Borboly, aki a gazdaságfejlesztési program öt pillérét emelte ki. „A pityókát, a búzát és a tejet ne nyersáruként adjuk el, hanem feldolgozott termékekként. Minimális beruházással 
óriási pénzeket tudnánk megmozgatni patakjaink, a szél és a nap energiájának felhasználásával. Ásványvíz-nagyhatalmak vagyunk, Székelyföld és különösen Hargita megye az ásványvizek régiója. A turizmus a megyében még mindig sok kiaknázatlan lehetőséget rejt” – magyarázta a tanácselnök. A 2012–2020-as időszakra kidolgozott Hargita megyei gazdaságfejlesztési program részleteit ezt követően András Zoltán mutatta be, kiemelve az élelmiszertermelést és -értékesítést, a fafeldolgozást, valamint az alternatív energiák lehetőségeit. Ábrahám Emma, a megyei tanács vidékfejlesztési igazgatóságának képviselője a Székely termék védjegyről, a székely termékek feldolgozásáról és értékesítéséről tájékoztatta a jelenlévőket, míg Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a Csík LEADER-térség hamarosan induló pályázati kiírásairól beszélt.
A fórum keretében ugyanakkor Borboly Csaba és Ábrahám Emma, a Székely Konyha Egyesület alelnöki minőségében a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületénél nyertes pályázataik nyomán egy-egy lekvárfőző kuktát adott át a csíkdánfalvi gazdasszony-egyesület és a csíkkarcfalvi közbirtokosság képviselőinek