2023. augusztus 30., szerda

Hivatalosan ez a világ legegészségesebb növénye

 https://www.agroinform.hu/gazdaelet/ez-a-vilag-legegeszsegesebb-novenye-orvosi-vizitorma-gyogyhatas-66825-001

2023. augusztus 30.,  Agroinform.hu
Egy kevésbé ismert növény, mely számtalan gyógyhatással rendelkezik, és nagyon finom is!
Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) vizsgálatai szerint a világ legegészségesebb növénye a vízitorma. Az szakemberek a tápanyagsűrűségi pontszámok alapján, az egyes növényekben található ásványi anyagok, vitaminok figyelembevételével jutottak erre az eredményre – írja a termeszeti.hu.
A vízitorma jellemzői
Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) a káposztafélék családjába tartozó évelő vízinövény. Nagyon elterjedt faj, szinte az egész világon előfordul, hazánkban elsősorban a Gerecsében, a Bakonyban, Zala megyében, a Kisalföldön, a Duna és a Dráva vidékén.
A csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal rendelkező növény kb. 30-50 cm magas, húsos, fényes, télen is zöld levelekkel és fehér virágokkal. Jellemzően tiszta, hideg vizű források és patakok mentén található. Magyarországon védett növény.
Az orvosi vízitorma Magyarországon védett növény – fotó: Shutterstock
Mi is termeszthetjük, sok helyen kapható mag, de a növényt is megtalálhatjuk bioboltokban, piacokon. Élénkzöld levelekkel rendelkező növényt válasszunk, tartsuk a hűtőben, és néhány nap alatt fogyasszuk el.
Hogyan termessz vízitormát?
Nedves, vizes helyet igényel, ami lehet egy dézsa is. A talaja mindig legyen vizes, továbbá napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.
A vízitorma előnyös tulajdonságai
Csípős, mustárhoz hasonlító, fűszeres íze van. Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és antioxidánsokban is gazdag. Tartalmaz A-, E-, K-, D-, C-vitamint, jódot, vasat. Vértisztító hatású, fáradtság, levertség esetére is javasolt. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, vízhajtó hatásáról is ismert (de a túlzott fogyasztása nem ajánlott).
Tápláló, finom, és számtalan módon fogyasztható: például smoothie-ban, tojásételekhez, levesekbe vagy salátába téve, kenyérfeltétként, de készíthetünk belőle pestót is