2023. augusztus 28., hétfő

Nocsak... A francia gazdáknak 200 millió eurót kell fizetni a felesleges bor megsemmisítéséért

 https://www.myeconomy.ru/biznes/frantsuzskim-fermeram-vlasti-vyplatyat-200-mln-evro-za-unichtozhenie-izlishkov-vina/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Fotó: pixabay/NickyPe
2023. augusztus 28., 09:00 — Gazdasági Hírügynökség
A francia borászok termékeik értékesítésének visszaesésével néznek szembe. Emiatt meg nem realizált borfeleslegek halmozódnak fel. Az ország mezőgazdasági minisztériuma, valamint az EU 200 millió eurót küld a gazdálkodóknak szánt támogatási programra, amely a bor megsemmisítését irányozza elő – írja az RBC a Financial Timesra hivatkozva.
A felesleges bort etanollá desztillálják le, amelyet iparilag, például parfümök vagy hidroalkoholos zselék gyártásában lehet felhasználni. Franciaország a boreladások csökkenése miatt döntött ilyen intézkedések megtétele mellett, ami az országon belüli és Kínában bekövetkezett eladások visszaesése miatt következett be.
A borászokat támogató program másik része a szőlőültetvények kivágásának kompenzációja lesz. Megjegyzendő, hogy Bordeaux-ban körülbelül 1 ezer borász egyetértett ezzel. A tervek szerint 9,2 ezer hektár szőlőt pusztítanak el, ami a régió teljes termőterületének 8%-a.
Most Franciaország a második helyen áll a világon a bortermelés tekintetében.
Korábban a Gazdasági Hírügynökség arról számolt be , hogy legalább újévig nem fogynak ki a külföldi borkészletek Oroszországban.